Jelle Veyt (Facebook)

Jelle Veyt zwaait met Dendermondse vlag op top van Kilimanjaro: "Kon 10 minuten niets zeggen door het huilen"

De "bucket list" van Jelle Veyt uit Dendermonde is alweer wat korter, want hij is naar Tanzania gefietst en heeft er de Kilimanjaro beklommen. "Een grote ontlading. Toen ik de top bereikt had, kon ik de eerste 10 minuten niets zeggen omdat ik aan het huilen was", reageert hij bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. In het voorjaar ondernam Veyt nog een poging om de Atlantische Oceaan over te roeien, maar die mislukte omdat hij extreem zeeziek werd.

Jelle Veyt uit Dendermonde wil in elk continent op eigen kracht de hoogste berg bereiken, en die dan ook beklimmen. De zogenaamde "7 summits".  Na Europa, Azië en Oceanië kan hij nu ook Afrika van z'n lijstje afvinken, want hij vertrok in juli met de fiets richting Tanzania en heeft daar zonet de Kilimanjaro beklommen.  "Je werkt daar maanden of zelfs jaren naartoe. Eenmaal je dan op die top staat, is dat natuurlijk een heel emotioneel moment", vertelt hij na. 

In maart moest Veyt nog een einde maken aan zijn roeitocht richting Miami, over de Atlantische Oceaan, omdat hij te zeeziek was. Binnenkort onderneemt hij een nieuwe poging om de summit in Noord-Amerika te voltooien.

Beluister hieronder het gesprek met Jelle Veyt op Radio 2 Oost-Vlaanderen of lees eronder verder.

Tranen op de top

De Kilimanjaro is een berg van 6.000 meter hoog. Toch was de top bereiken, niet de grootste uitdaging voor Veyt. "De klim zelf is heel goed verlopen", begint hij zijn uitleg. "Ten eerste hebben we geluk gehad met het weer. Maar ik was natuurlijk goed getraind door ernaartoe te fietsen. Om aan de voet van de berg te geraken, heb ik veel meer moeten afzien."

Ik heb meer afgezien om de voet van de Kilimanjaro te bereiken dan de top

Jelle Veyt

"Tijdens de laatste uren van de trip, denk je terug aan de hele tocht die je al hebt afgelegd. Eenmaal je dan op de top staat, is dat natuurlijk een heel emotioneel moment. En ja, daar horen traantjes bij", lacht de avonturier. "Dat was zo bij elke top die ik tot nu bereikt heb. De eerste 10 minuten kan ik nooit iets zeggen omdat ik aan het huilen ben."

Lees voort onder de foto.

Toeristische uitstapjes

Nu Jelle Veyt zijn avontuur in Tanzania erop zit, gaat hij nog even genieten van de omgeving. "Ik heb de Kilimanjaro niet alleen beklommen, er is een hele groep vrienden meegekomen. En met die organisatie ga ik nu nog even op safari en gaan we naar de Hot Springs (warmwaterbronnen in Tanzania). Ik ga hier dus nog even de toerist uithangen."

Zondag vliegt Veyt terug naar België. Dan zal hij opnieuw beginnen trainen om de 7 summits af te werken. "Nog 3 te gaan!" besluit hij enthousiast. 

Meest gelezen