Videospeler inladen...

Klein vliegtuig neergestort in de buurt van het vliegveld in Kiewit, piloot is overleden

In Hasselt is een klein vliegtuig neergestort. De Zonhovense piloot (59) van het eenpersoonsvliegtuig, vlieginstructeur bij de vliegclub Aero-Kiewit, is overleden. Hoe het ongeval kon gebeuren is nog onduidelijk. De voorzitter van de vliegclub reageert aangeslagen. "Dit heeft een grote impact op de club."

"Woensdagnamiddag rond 16.30 uur zijn we verwittigd dat er in de buurt van de luchthaven van Kiewit een vliegtuig is neergestort. We zijn samen met de medische diensten ter plaatse gegaan. De piloot is helaas overleden", meldt Dorien Baens van de politie van Hasselt aan VRTNWS. 

Frank Sterkmans, voorzitter van de vliegclub Aero Kiewit en collega van de overleden instructeur, zag het ongeval met zijn eigen ogen gebeuren. “Hij kwam in de buurt van het vliegveld en besloot dan een doorstart te maken", getuigt de man bij Radio 2 Limburg. "Waarom weet ik niet, maar zover wij konden zien, was er op technisch vlak niets aan de hand. Na een initieel normale uitklim (opnieuw opstijgen na een afdaling, nvdr.) is er iets misgegaan en is het vliegtuig naar beneden gestort. De technische term voor zo’n ongeluk is een stall/spinn accident."

Hij vloog ongelofelijk graag met zijn vliegtuigje. Wandelen in de lucht, zo noemde hij het.

Frank Sterkmans, voorzitter Aero-Kiewit

“Het vliegtuigje was een Colibri, dat is een Frans zelfbouwtoestel dat van hem persoonlijk was. Hij had het al jaren", legt Sterkmans uit. "Hij vloog er ongelofelijk graag mee rond. Wandelen in de lucht, zo noemde hij het”, herinnert de voorzitter zich.

Wat met veiligheid?

Vorig jaar in augustus overleed er ook een piloot op het vliegveld van Kiewit, die ook een éénmansvliegtuigje bestuurde. Zijn zulke toestellen dan wel veilig? “Een risico is er altijd, net zoals wanneer je met de wagen de weg opgaat”, zucht Sterkmans. “In dit geval en bij het ongeluk van vorig jaar gaat het om eigen toestellen, éénzitters. Of het risico met zulke vliegtuigen groter is? Daar kan ik niet over oordelen.”

Het vliegveld van Kiewit ligt dichtbij bewoond gebied. Volgens Sterkmans moeten de buurtbewoners echter niet vrezen voor hun veiligheid. "Het ongeval gebeurde toen het vliegtuig laag vloog, en het toestel kwam neer in de beveiligde zone naast ons vliegveld. Die zone hebben we zelf onder controle."

Meest gelezen