Koeltorens van voormalige elektriciteitscentrale van Langerlo in Genk worden op zaterdag 2 oktober opgeblazen

De 2 koeltorens en 2 van de 3 schoorstenen van de voormalige elektriciteitscentrale van Langerlo (Genk) zullen op zaterdag 2 oktober worden opgeblazen. Toeschouwers zullen de sloop vanop een veilige afstand kunnen volgen. De gebouwen van de centrale zelf werden eerder al afgebroken. 

De elektriciteitscentrale van Langerlo ging enkele jaren geleden al failliet en het plan om ze om te bouwen naar een biomassacentrale draaiden op niets uit. In 2019 werd dan gestart met de afbraak van de site. Alle gebouwen gingen al tegen de grond, maar door de coronacrisis werd de sloop van de koeltorens en schoorstenen uitgesteld. De stad wou vermijden dat er te veel kijklustigen dicht bij elkaar zouden staan om de sloop mee te maken. 

Maar op zaterdag 2 oktober is het dan zover. "Om half 2 en het is de bedoeling dat de mensen kunnen komen kijken, natuurlijk vanop een veilige afstand", vertelt burgemeester Wim Dries (CD&V). De stad wil er een evenement van maken. "We zullen ook zorgen dat mensen daar in de buurt kunnen parkeren en dat ze daar dan een hapje en een drankje kunnen krijgen." 

Mensen zullen in enkele seconden 2 schoorstenen naar beneden zien vallen, de koeltorens zullen instorten

Het opblazen van de schoorstenen en koeltorens zal niet veel tijd in beslag nemen. "De mensen zullen in enkele seconden de schoorstenen naar beneden zien vallen, de koeltorens zullen eerder instorten. De site wordt nu door de Group Machiels omgevormd tot een bedrijventerrein."

Derde schoorsteen

Op de site van Langerlo zal een van de drie schoorstenen nog tot eind dit jaar blijven staan. "Op de schoorsteen hangt een zendinstallatie van De Lijn", gaat Dries verder. "Die is nodig voor alle bussen in Limburg. Maar tegen eind dit jaar zal De Lijn daar een andere oplossing voor moeten hebben. En dan zal ook die schoorsteen gesloopt worden."

Meest gelezen