De Warmste Week-ambassadeurs  in "Laat": "Ik schaamde me over mijn financiële thuissituatie"

Het startschot van De Warmste Week is vandaag officieel gegeven. De inzamelactie van de openbare omroep kreeg dit jaar een nieuw jasje. Onder het thema "Kunnen zijn wie je bent" zullen de 21 ambassadeurs zoveel mogelijk geld proberen inzamelen.

Na een coronajaar, is De Warmste Week weer helemaal terug. Dit jaar is er in plaats van meerdere thema's een overkoepelend thema: "Kunnen zijn wie je bent". Volgens een studie van de VRT vinden 7 op de 10 jongeren het belangrijk dat iedereen kan zijn wie ze willen zijn. 21 jonge ambassadeurs zijn uitgekozen om het thema uit te dragen. Drie daarvan zijn VRT- gezichten: Stéphan Tanganagba, Kawtar Ehlalouch en Gloria Monserez.

Persoonlijke verhalen

Voor de ambassadeurs is het thema ook gelinkt aan een persoonlijk verhaal. De 21 jongeren zijn een dwarsdoorsnede van de samenleving. "Er zitten mensen bij met een migratieachtergrond, mensen met een fysieke of mentale beperking, maar ook doorsnee Vlamingen", zegt Monserez.

"In het middelbaar schaamde ik me over mijn financiële thuissituatie en van waar ik vandaan kwam", zegt Stéphan Tanganagba in "Laat". "Op school werd nooit gesproken over hoe je dat moet leren accepteren." Door zo'n project op poten te zetten zou het veel jongeren én ouderen een stuk verder helpen. Voor Gloria Monserez gaat het vooral over het vrouw zijn op straat en op de werkvloer.

Ik zat op een vrij witte school en als moslimmeisje was het niet altijd even simpel

Kawtar Ehlalouch

Kawtar Ehlalouch heeft vooral vroeger geworsteld met wie ze was. "Ik zat op een vrij witte school en als moslimmeisje was het niet altijd even simpel." Ze vond het niet vanzelfsprekend om te zijn wie ze  was. Ondertussen is dat wel verbeterd en staat ze sterk genoeg in haar schoenen om die boodschap uit te dragen.

Een grote pot

Er is ook wel kritiek. Voor sommige mensen voelde het thema individualistisch aan terwijl De Warmste Week gaat om solidariteit. Maar voor de 3 ambassadeurs past dit thema ook binnen solidariteitsacties. "Je kan binnen dit thema heel veel acties bedenken", zegt Ehlalouch. "Je kan bijvoorbeeld een voetbalploeg oprichten voor ouderen met dementie. Dat is iets dat je voor elkaar doet en dan kunnen ze ook zijn wie ze zijn."

De VRT werkt samen met de Koning Boudewijnstichting. Als vzw, als organisatie of als persoon kan je een project indienen. "Eind november beslist een jury welke projecten doorgaan en dan is het de bedoeling dat we geld gaan inzamelen voor jouw project", zegt Ehlalouch.

Bekijk hieronder het volledige interview in "Laat":

Videospeler inladen...

Meest gelezen