Wout en Cato van de Mechelse KSA kwamen een boodschap schrijven op de vlam van De Warmste Week.
Radio 2

Mechelaars ontvangen Warmste Week met open armen: "Kunnen zijn wie je bent, dat is waar Mechelen voor staat"

Mechelen wordt eind december de gaststad van De Warmste Week, de solidariteitsactie van de VRT. Kristof Calvo, voorzitter van Mechelen Feest, reageert enthousiast op Radio 2 Antwerpen: "We hebben het feesten in onze stad lang moeten missen en nu kan het met een boodschap, dat is dubbel feest." Ook burgemeester Bart Somers en de leden van de Mechelse KSA kunnen zich helemaal vinden in het thema "Kunnen zijn wie je bent". 

De historische binnenstad van Mechelen wordt eind dit jaar de locatie voor onder meer DWW Fest, een nieuw concept van De Warmste Week met onder meer een groot stadsfestival en tal van andere activiteiten. Kristof Calvo, voorzitter van Mechelen Feest, kijkt alvast uit naar een week vol festiviteiten. 

"De Warmste Week wordt een ontdekkingstocht door onze stad. We hebben het feesten zo lang moeten missen en nu kan het met een boodschap. Het wordt zoals Maanrock, maar dan in de winter. Een groot stadsfestival, niet enkel om te dansen en te feesten, maar ook om met elkaar te praten en stil te staan bij bepaalde dingen", vertelt Calvo op Radio 2 Antwerpen. 

Beluister hier het volledige gesprek in Start Je Dag en lees onder het fragment verder:

Kunnen zijn wie je bent

Het centrale thema van De Warmste Week, "Kunnen zijn wie je bent", is ook een thema dat de stad Mechelen met trots uitdraagt. "Kunnen zijn wie je bent, dat is waar we in Mechelen voor staan. Voor sommigen is dat nog moeilijk, dus daar moeten we ook bij stilstaan", zegt Calvo. 

We zijn een heel diverse stad, maar we mogen de kop niet in het zand steken voor wat nog beter kan

Bart Somers, Mechelse burgemeester en minister van Gelijke Kansen (Open Vld)

"We zijn een heel diverse stad die de voorbije jaren een mooie reputatie heeft opgebouwd om mensen in alle verscheidenheid te laten samenleven", reageert ook titelvoerend burgemeester en minister van Gelijke Kansen Bart Somers (Open Vld) op Radio 2. "We zijn een van de meest open en moderne samenlevingen voor mensen van de holebigemeenschap en voor mensen met een beperking. Ook gendergelijkheid is de voorbije decennia gegroeid."

"Langs de andere kant durven 2 op de 3 holebis in Vlaanderen niet hand in hand op straat lopen, is er nog heel veel sociale uitsluiting voor mensen met een beperking en is er in onze samenleving ook nog altijd discriminatie. Het glas is dus half vol én half leeg. We mogen de kop niet in het zand steken voor wat nog beter kan", gaat Somers verder.

Vlam op de Grote Markt

Op de Grote Markt in Mechelen is er ook een metersgrote vlam gespoten in graffiti. Daar kan je vandaag zelf een boodschap op achterlaten. Dat deden vanmorgen ook enkele leden van de Mechelse KSA. "We komen De Warmste Week hier steunen, want het past perfect in het thema van onze jeugdbeweging", vertelt Cato Van Assche. 

Het thema van De Warmste Week past perfect bij onze jeugdbeweging

Cato Van Assche, lid van de Mechelse KSA

"We zijn een van de meest diverse jeugdbewegingen in Mechelen en we hebben ook veel verschillende nationaliteiten. Iedereen is welkom bij ons en daar spelen we echt op in."

"We hopen impact te creëren met ons thema dit jaar, meer dan alleen maar geld verzamelen", zegt de CEO van VRT Frederik Delaplace. Bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen