Het hoofdkwartier van Kuehne + Nagel in Schindellegi, Zwitserland

Meer dan 500 banen op de helling bij Logistics Nijvel, vakbonden reageren furieus: "We zijn in oorlog"

De logistieke groep Kuehne+Nagel heeft woensdag aangekondigd dat het de de vestiging in Nijvel in 2022 wil sluiten. 549 werknemers dreigen hun job te verliezen. De vestiging zou niet kunnen beantwoorden aan de uitdagingen van de distributie van droge en verse producten. De vakbonden reageren furieus: "We zijn in oorlog."

Sinds de overname door de groep Kuehne+Nagel in 2005 is de situatie bij Logistics Nijvel bijzonder zorgwekkend. Financieel blijft de vestiging aanzienlijke verliezen lijden en de organisatie slaagt er niet in een voldoende niveau van dienstverlening te bieden tegen een concurrerende kostprijs. De grootste klant van de vestiging is Carrefour maar "zonder uitzicht op winstgevendheid kan de onderneming haar klant in de detailhandel niet langer blijven bedienen", klinkt het. 

Na een analyse van Kuehne+Nagel blijkt dat een overschakeling van de huidige regionale organisatie van droge en verse producten naar een nationale organisatie redding zou kunnen bieden. Wat betreft de droge producten zou er dan gewerkt worden vanuit de vestiging in Kontich, die over de beste troeven beschikt. Op het vlak van verse voeding wordt geopteerd voor het nieuwe gebouw in Kampenhout. 

"Aangezien de vestiging in Nijvel niet kan beantwoorden aan de uitdagingen van de distributie van droge en verse producten, ziet de directie zich genoodzaakt om haar intentie bekend te maken om de vestiging in Nijvel tegen het najaar van 2022 te sluiten, en bijgevolg ook collectief ontslag voor alle 549 personeelsleden te overwegen", klinkt het bij Kuehne+Nagel. 

We willen hun pijn doen in hun portemonnee
Pacal Strube, vakbond SETCa/BBTK

De vakbonden van Logistics Nijvel hebben ondertussen fel gereageerd op de aangekondigde sluiting van de vestiging. "We zijn in oorlog met Kuehne+Nagel", klinkt het. Volgens vakbond CNE is de situatie ter plaatse "zeer gespannen" en zijn in- en uitgangen geblokkeerd. De vakbond hekelt de "sabotage" door de directie, die alles in het werk heeft gesteld om de vestiging in Nijvel te ondermijnen, klinkt het. In het tumult viel al een gewonde: "Een lijfwacht die de directie vergezelde raakte gewond en werd naar het ziekenhuis gebracht", verklaart CNE-vakbondsman Didier Lebbe. 

De socialistische bond SETCa/BBTK hekelt vooral de overheveling van alle activiteiten naar Vlaanderen. Ze betreurt ook dat de werknemers van Nijvel niet eens de kans hebben gekregen om over te stappen naar een van de twee Vlaamse vestigingen. Op dit moment ligt het werk in de vestiging grotendeels stil. Er worden geen goederen meer in of uit het magazijn gebracht. "We zijn in oorlog met Kuehne+Nagel", zegt Pacal Strube van vakbond SETCa/BBTK. "We willen hun pijn doen in hun portemonnee en gaan een gemeenschappelijk front organiseren om de andere depots in België te sluiten." 

De vakbonden zijn alleszins van plan het werk nog langer neer te leggen en vragen de politiek om tussenbeide te komen. 

Meest gelezen