Herman Ghyoot

Planetoïde vernoemd naar Herman Ghyoot, één van de oprichters van de volkssterrenwacht Beisbroek

Herman Ghyoot (80), één van de oprichters van Volkssterrenwacht Beisbroek in Brugge, krijgt een eigen planetoïde. De planetoïde werd een hele tijd geleden ontdekt, maar kreeg nu pas een officiële naam. Voor de Bruggeling is het een hele eer.  

Herman Ghyoot is 80  jaar en stopte onlangs als lid van de raad van bestuur van de Volkssterrenwacht. Hij was er 21 jaar lang voorzitter en zijn collega’s bezorgen hem nu een heel bijzonder afscheidscadeau: een planetoïde. Dat is eigenlijk simpelweg een stuk materie dat rond de zon beweegt. 

Dat de planetoïde nu vernoemd wordt naar Ghyoot is best uitzonderlijk te noemen. Er zijn maar enkele mensen in België, die die eer kregen, zoals Armand Pien, die vroeger weerman was bij de VRT. "Mijn collega, die voorzitter was van de Vereniging voor Sterrenkunde, kreeg ondertussen ook al een planetoïde met zijn naam. De mede-stichters van de volkssterrenwacht Beisbroek hebben die eer pas gekregen wanneer zij helaas al overleden waren. Nu kan ik er nog wat van genieten", vertelt Herman Ghyoot. 

Het idee dat jouw naam rond de zon draait, is niet mis
Herman Ghyoot, stichter en ere-voorzitter van Volkssterrenwacht Beisbroek Brugge

De planetoïde werd al ontdekt in 2001 door Thierry Pauwels, een beroepsastronoom van de Koninklijke Sterrenwacht in Ukkel. "Hij mocht zijn eigen naam niet geven aan die ontdekking. Maar hij kon het wel de naam geven van iemand anders. Ze hebben hem met de raad van bestuur van de Volkssterrenwacht kunnen overtuigen om de planetoïde de naam Ghyoot te geven."

Een cadeau, dat je niet kan zien

De planetoïde zelf heeft Ghyoot nog niet kunnen zien, maar dat is niet belangrijk volgens hem: "Planetoïden zijn over het algemeen heel moeilijk te zien. Zelfs met de telescopen, die we hebben in Beisbroek zouden we hem niet kunnen zien. Die planetoïde heeft te weinig licht en zit ook veel te ver van ons, zo'n 50 miljoen kilometer. Enkele specialisten in astrofotografie van de volkssterrenwacht zullen proberen om er een foto van te maken. Maar dan nog zal je alleen een klein wit puntje zien. Ik zal hem zelf nooit in het echt zien. Maar het idee alleen al dat jouw naam rond de zon draait, dat is toch niet mis moet ik toegeven". 

Meest gelezen