AZ Maria Middelares

Primeur in Oost-Vlaanderen: AZ Maria Middelares bestrijdt prostaatkanker met radioactieve stof

Het Gentse ziekenhuis Maria Middelares is het eerste in Oost-Vlaanderen dat een radioactieve stof gebruikt om patiënten met uitgezaaide prostaatkanker te behandelen. De stof wordt via een infuus in de arm toegediend, en richt zich heel specifiek op de kankercellen om die te vernietigen. “Twee op de drie patiënten zijn erbij gebaat, en de bijwerkingen zijn veel kleiner dan bij chemotherapie”, zo luidt het.

De primeur om prostaatkanker met een radioactieve stof te bestrijden is in Oost-Vlaanderen voor AZ Maria Middelares in Gent. In België ging de eer naar AZ Groeninge  in Kortrijk, dat samen met Maria Middelares in het E17-Ziekenhuisnetwerk zit. De radioactieve stof is Lutetium-177. De samenstelling van die stof is zodanig dat ze zich kan binden aan de specifieke structuur van de prostaatkankercel. Het gevolg is dat de behandeling heel gericht is, en weinig of geen goede cellen vernietigt. 

Bedoeling is dat het radio-isotoop alleen de kankercel binnengaat en die ook doodt, en dat het de goede cellen spaart
Prof. Dr. Christof Vulsteke, hoofd klinische dienst medische oncologie Maria Middelares

De radioactieve stof zou alleen de kankercellen aanvallen, en de goede cellen sparen. De bijwerkingen zijn dus kleiner dan bij de klassieke behandelingen. "Toch kan het zijn dat de stof ook goed cellen aantast", zegt Prof. Christof Vulsteke van Maria Middelares. "Maar met de radioactieve stof LU-177 zijn die bijwerkingen veel kleiner. We zagen in de studies wel dat patiënten soms een droge mond krijgen door de behandeling, of dat de stof de bloedplaatjes in het beenmerg onderdrukt. Maar die bijwerkingen zijn echt wel kleiner dan bijvoorbeeld bij chemotherapie. Dus het comfort voor de patiënt is toch wel groter."

De behandeling slaat aan bij 2 op de 3 patiënten, en belooft nog veel mooie resultaten in de toekomst

Prof. Dr. Christof Vulsteke, hoofd klinische dienst medische oncologie Maria Middelares

"In de klinische studies rond de radioactieve stof, blijkt uitgezaaide prostaatkanker te stabiliseren of te verminderen bij 2 op de 3 patiënten. En een heel ingrijpende behandeling is het niet", zegt Vulsteke. "Ze krijgen om de 6 weken een infuus met Lu-177, in een speciaal uitgerust lokaal, want het gaat tenslotte om een radioactieve stof. Ze moeten dan wel één nacht blijven slapen, zodat hun omgeving geen negatieve effecten kan ondervinden. De behandeling heeft haar nut al zo goed bewezen, dat de overheid ze erkende in juni, en een gedeeltelijke terugbetaling regelt." 

Meest gelezen