Landbouwer uit Ieper roept collega-boeren op om brieven te schrijven naar de ministers, na zelfdoding van collega: "Spuug het der ut"

Philip Fleurbaey, een boer uit Ieper, is een briefschrijfactie gestart. "Spuug het der ut" moet andere boeren en boerinnen in hun pen doen kruipen. Want de situatie van landbouwers is ondraaglijk. "We moeten onze persoonlijke verhalen vertellen aan de ministers, dus schrijf je brieven", zegt hij.

Philip Fleurbaey is een melkboer uit Ieper. "Ik verkoop mijn producten aan de prijzen van 30 jaar geleden", zegt hij. Volgens de landbouwer maakt de landbouwsector de zwaarste crisis mee in tientallen jaren. Niet alleen financieel, maar ook mentaal zitten veel boeren aan de grond. Vorige week stapte een collega-boer uit het leven, omdat zijn situatie ondraaglijk werd, en toen is bij hem de bom gebarsten.  "Ik zei zo kan het niet verder. Er moeten bijkomende acties genomen worden. Daarom heb ik op Facebook die briefschrijfactie gelanceerd", vertelt Fleurbaey.

Ik verkoop mijn producten aan de prijzen van 30 jaar geleden

Landbouwer Philip Fleurbaey

Het is de bedoeling dat collega-landbouwers massaal brieven schrijven naar Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) en Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).  Of ze kunnen hun verhaal anoniem mailen naar de landbouworganisaties. "Zo kan het niet verder. Het gaat nu slecht, er moet iets veranderen", besluit Philip Fleurbaey.

Minister van Landbouw steunt de actie

Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits ontving intussen al een 6-tal brieven van landbouwers met hun persoonlijke verhalen. Ze begrijpt en ondersteunt zelfs de oproep. "Spuug het er inderdaad ut", zegt ze. "Boeren verdienen respect. Dat betekent een fatsoenlijk inkomen en zekerheid dat ze voldoende grond zullen hebben. Vlamingen moeten ook beter gaan beseffen wat het belang is van de landbouwers en van de producten die ze telen. Als je ziet aan welke dumpingprijzen ons varkensvlees bijvoorbeeld wordt verkocht, dat is niet te doen. Als minister van Landbouw heb ik daar mee een rol in te spelen."

Wie met vragen zit rond zelfdoding kan terecht op de Zelfmoordlijn, op het gratis nummer 1813, of op www.zelfmoord1813.be 

Meest gelezen