Pexels

Seksuologen aan UGent onderzoeken verschillende relatievormen: "Doe jij het in mono of in stereo?"

Seksuologen van de Gentse universiteit lanceren vandaag een studie naar relatiediversiteit. Ze willen onder meer ontdekken hoe de Vlaming staat tegenover andere relatievormen dan monogamie. "Een open relatie of swingen: we denken dat sommige mensen dat wel zien zitten, maar daar niet over durven te praten", vertelt professor Els Elaut. De seksuologen zoeken 5.000 mensen die een vragenlijst willen invullen.

Wanneer mensen "een relatie" hebben, dan gaat dat in de meeste gevallen over een monogame relatie. Dat wil zeggen: een relatie tussen 2 mensen die enkel met elkaar vrijen. Maar er zijn nog veel andere relatievormen, zoals polyamorie, swingen of een open relatie. "Een verzamelterm voor al die verschillende relatievormen is: consensuele non-monogamie. En dat concept gaan wij verder onderzoeken", vertelt prof. Els Elaut. Ze voert het onderzoek samen met prof. dr. Guy T’Sjoen en de studenten Seksuologie van de UGent. 

Het is tijd om andere relatievormen uit de taboesfeer te halen

Professor Els Elaut

Een onderzoek naar variaties in relaties is hoog nodig, volgens de professor. "Er is al veel onderzoek gedaan naar seksuele diversiteit, maar nooit naar relationele diversiteit. Het is tijd om het thema uit de taboesfeer te halen en te weten welke relatievormen de Vlaming aangaat of overweegt." De onderzoekers lanceren daarom vandaag een online vragenlijst

Verwachtingspatronen

"Niet iedereen is geschikt voor een monogame relatie", vertelt professor Els Elaut. "In een monogame relatie, verwacht men eigenlijk heel veel van een partner. Dat het je beste vriend is, je favoriete minnaar, je pedagogische evenknie, etcetera. Maar je kan er ook voor kiezen om je relatie anders te gaan vormgeven.  Je kan die verschillende rollen verdelen over verschillende partners." 

De onderzoekers denken dat er Vlamingen zijn die wel open staan voor een non-monogame relatie, maar daar niet voor durven uitkomen. "We gaan er van uit dat er meer mensen een non-monogame relatie genegen zijn. Maar de maatschappelijke norm staat ons niet altijd toe om daarover te praten", verduidelijkt de professor. 

Vragenlijst is voor iedereen

Hoe verhoudt de Vlaming zich echt tot non-monogamie? Hechten veel mensen nog waarde aan een vaste partner als enige weg tot een gelukkige relatie met goede seks? Of beslissen hoe langer hoe meer mensen om met meerdere personen een relatie aan te gaan? En over hoeveel Vlamingen gaat het dan precies? Op die vragen hopen de onderzoekers binnenkort een antwoord te kennen, via een online bevraging.

Monogaam of niet? Dat maakt niet uit. Elke volwassene kan de vragenlijst invullen
Professor Els Elaut

"Het is belangrijk dat de vragenlijst wordt ingevuld door verschillende mensen uit verschillende lagen van de bevolking", benadrukt professor Elaut. "Je hoeft dus zeker niet polyamoreus of iets dergelijks te zijn om de vragenlijst in te vullen. Iedereen die ouder is dan 18 en een computer in de buurt heeft, kan ons helpen. Het duurt maximum een kwartier."

Je kan de vragenlijst invullen via deze link.

Meest gelezen