Archieffoto van een door Japan gefinancierd ziekenhuis in Kaboel.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Verenigde Naties maken 45 miljoen dollar noodhulp vrij om ineenstorting van Afghaanse gezondheidszorg te voorkomen

Volgens de VN dreigt er een humanitaire ramp nu medisch materiaal schaars wordt in Afghanistan en dat geldt ook voor personeel dat of al lang niet meer betaald is of gevlucht is. Een groot aantal coronavaccins dreigt verloren te gaan indien ze niet snel gebruikt worden. De VN zal de hulp verdelen via de Wereldgezondheidsorganisatie en het kinderfonds Unicef.

Volgens Martin Griffiths, het hoofd van de afdeling Humanitaire Zaken van de Verenigde Naties, is de situatie in Afghanistan dramatisch. Geneesmiddelen en medisch materiaal zijn zo goed als opgebruikt en veel artsen en verplegers zijn of gevlucht of zijn al lang niet meer betaald. 

Los van het oorlogsgeweld is er een economische crisis, is de oogst grotendeels mislukt en woedt er ook een coronacrisis. Volgens de WHO zijn zeven van de 37 ziekenhuizen waar coronapatiënten worden verzorgd, gesloten, net als testcentra. In totaal waren begin augustus 2,2 van de bijna 39 miljoen Afghanen gevaccineerd, maar door de crisis dreigen er nu 1,8 miljoen nieuwe vaccins ongebruikt achter omdat de infrastructuur of het personeel er niet is.

De VN maakt nu meteen 45 miljoen dollar noodhulp vrij. Die zal in Afghanistan worden verdeeld door de WHO en door Unicef, het kinderfonds van de VN. Uiteraard gebeurt dan veelal in gebied dat door de talibanmilitie gecontroleerd wordt, want die heeft het grootste deel van het land in handen. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Nog geen erkenning van de taliban

Dat betekent nog niet dat de VN het regime van de taliban erkent als de regering van Afghanistan, maar de hulp kan niet wachten. De taliban hebben overigens gevraagd om de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York te mogen toespreken, maar dat zal vrijwel zeker tijdens deze sessie niet gebeuren. Tot nader order blijft de VN-ambassadeur van de vorige regering in Kaboel in New York in functie.

Tot nu toe heeft geen enkel land het regime van de taliban erkend. Een erkenning door en vertegenwoordiging in de VN ligt niet zo eenvoudig, want dan moeten heel wat landen het daarmee eens zijn en het Westen lijkt niet erg happig, zeker niet zonder toegevingen van de taliban. 

Tijdens het vorige regime van de taliban (1996-2001) werden zij ook niet erkend door de VN en bleef de vertegenwoordiger van de voorgaande regering in New York actief. Dat probleem stelt zich overigens ook in andere landen zoals Myanmar, waar de VN-vertegenwoordiger van de militaire junta ook na de staatsgreep van februari niet erkend wordt en die van de afgezette regeringsleider Aung San Suu Kyi wel.

Meest gelezen