Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

VS wil nog eens 500 miljoen vaccins doneren aan armere landen

De Verenigde Staten willen nog eens 500 miljoen vaccindoses doneren aan lage- en middeninkomenslanden in de strijd tegen het coronavirus. Dat heeft de Amerikaanse president Joe Biden tijdens een virtuele coronatop bekendgemaakt. De 500 miljoen doses van Pfizer/BioNtech zullen in de VS geproduceerd worden. In totaal beloven de VS 1,1 miljard vaccins te leveren. Ook de Europese Unie, China en India willen vaccins leveren, maar critici vinden dat te weinig.

“Om de pandemie te verslaan, moeten we het virus overal klein krijgen”, zei president Joe Biden tijdens de coronatop. "We moeten bewijzen dat we niet enkel voor onszelf zorgen, maar ook anderen helpen", was zijn boodschap.

“COVID-19 heeft al meer dan 4,5 miljoen doden veroorzaakt”, benadrukte de president nog. Biden wil de pandemie verslaan met vaccins voor iedereen in wereld, met een hogere vaccinproductie en met vaccindonatie. Voorts wil de president ook de logistieke kant van het verhaal aanpakken. 

Biden wil "gemeenschappelijke visie"

Biden is de organisator van deze online conferentie. Het doel is om samen met onder meer staatshoofden, regeringsleiders en vertegenwoordigers van internationale organisaties tot een "gemeenschappelijke visie" te komen om het coronavirus te bestrijden. De top vindt plaats in de marge van de Algemene Vergadering van de VN.

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

"Toegang tot vaccins"

Het centrale thema van de bijeenkomst is de toegang tot vaccins, zodat enkel land er voldoende kan verkrijgen. Biden wil andere landen oproepen om dringend actie te ondernemen om het virus niet enkel in hun eigen land uit te roeien. "We kunnen het niet alleen, iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen”, klonk het.

De vergadering zal ongeveer vier uur duren. Er zullen vertegenwoordigers van meer dan honderd landen en organisaties aanwezig zijn, onder wie het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.  

Eerder al 500 miljoen vaccins beloofd

De VS kondigde in juni al aan dat het land 500 miljoen dosissen zal doneren. Nu komen daar 500 miljoen nieuwe dosissen bovenop. De VS zal de vaccins tegen kostprijs aankopen en via het COVAX-programma verdelen. COVAX is een programma van de Verenigde Naties en partners dat ook ontwikkelingslanden toegang geeft tot vaccins tegen COVID-19. 

China belooft in totaal 2 miljard coronavaccins te leveren aan minder begoede landen, zij het van de eigen merken en het is niet duidelijk of al die vaccins gratis zullen zijn. De Europese Unie beloofde eerder 2,6 miljard vaccins aan te kopen voor de westelijke Balkan, landen rond Europa zoals Oekraïne en voor Afrika. Ook India, de grootste producent van vaccins ter wereld, heeft nu het uitvoerverbod opgeheven en kan dus opnieuw vaccins naar andere landen sturen. 

Critici vinden dat echter te weinig en stellen dat de rijkere landen vaccins voor zichzelf houden. Ook wordt niet altijd geleverd wat beloofd was. Dat houdt dan weer het risico in dat zich in landen met weinig vaccinaties nieuwe varianten zouden ontwikkelen.

Volgens de telling van OurWorldInData heeft momenteel 43,5 procent van de wereldbevolking ten minste één vaccindosis gekregen. Maar er zijn grote verschillen tussen verschillende landen. In de armste landen kreeg amper 2 procent minstens een prik.

Meest gelezen