Videospeler inladen...

Vulkanologen: "Vulkaanuitbarsting op Canarische eiland La Palma kan nog enkele maanden duren"

De vulkaanuitbarsting op het Canarische eiland La Palma kan nog meer dan 80 dagen of bijna 3 maanden duren, zeggen experts. Sinds afgelopen zondag stroomt er onophoudelijk lava van de vulkaan Cumbre Vieja naar beneden, in de richting van de zee. Eén vlucht vanuit Brussel naar La Palma is alvast uitgesteld.

Door de vulkaanuitbarsting komt er giftige zwaveldioxide vrij die tot op grote afstand gevaarlijk is. Als de gloeiende massa in contact komt met het koude zeewater worden er gifwolken gevormd die tot ver kunnen afdrijven. Er kunnen ook kleinere stoomexplosies ontstaan.

"Maar zolang mensen niet te dicht in de buurt komen, zijn die explosies niet echt gevaarlijk", zegt vulkanoloog Karen Fontijn (ULB) in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Het zijn vooral de vulkanische gassen die uit de krater ontsnappen, die je best niet inademt en die irritatie kunnen geven. Zeker mensen die al ademhalingsproblemen hebben, zoals astmapatiënten, kunnen daar last van hebben."

Daarnaast is er de vernietigende kracht van de lava zelf. Intussen werd al meer dan 150 hectare bedolven onder het gesmolten gesteente. Bijna 200 woningen werden vernield door de lava. Duizenden inwoners zijn intussen geëvacueerd.

Bekijk in deze video hoe de lavastroom alles op zijn pad vernielt:

Videospeler inladen...

Experten verwachten dat de vulkaanuitbarsting nog tot 3 maanden kan duren. "Dat exact voorspellen is onmogelijk, maar met wat we weten van eerdere uitbarstingen van dit type vulkaan, verwachten we dat deze uitbarsting nog één tot drie maand kan duren", zegt professor Fontijn.

Waar de lava in zee stroomt, zal een nieuw stuk strand ontstaan

Karen Fontijn, vulkanoloog ULB

Waar de lava in zee stroomt, zal door het stollen van het gesteente ook nieuw land gevormd worden. "Allicht zal de kustlijn daardoor een klein beetje uitbreiden en een nieuw stuk strand vormen", zegt professor Fontijn. 

"Lava is op korte termijn heel verwoestend voor het landschap, maar na tientallen jaren zal de natuur zich daarop herstellen. En uiteindelijk zal het deel uitmaken van het normale vulkanische landschap van La Palma." 

Herbeluister het volledige gesprek met vulkanoloog Karen Fontijn uit "De wereld vandaag":

Eén vlucht uitgesteld

Vanuit ons land vliegen verschillende luchtvaartmaatschappijen op La Palma, de meeste vertrekken pas in het weekend. Vandaag had enkel TUI een vlucht gepland naar het eiland. Die is uitgesteld tot morgen en zal leeg vertrekken om gestrande reizigers op te halen.

Komend weekend staat er een volgende vlucht gepland. Volgens de woordvoerder van TUI zal die normaal gezien wel al opnieuw vertrekkende passagiers meenemen, tenzij de situatie ter plaatse zou verslechteren. Wie liever toch niet vertrekt, kan zijn vlucht annuleren of omboeken.

Meest gelezen