Wetenschapper Sofie Claerhout uit Kortrijk is een van de halvefinalisten van de PhD Cup

Wetenschapper Sofie Claerhout uit Kortrijk is een van de halvefinalisten van de PhD Cup. De uitdaging voor de onderzoekers is om in 3 minuten tijd hun onderzoek helder en duidelijk te kunnen voorstellen. Claerhout werd met haar doctoraat in 2020 de eerste doctor in de forensische genetica in België. Met haar onderzoek won ze ook al de hoofdprijs op het Wereldcongres voor forensisch onderzoek.

Woensdagavond 22 september strijden 16 wetenschappers tegen elkaar in de halve finales van de Vlaamse PhD Cup. De uiteindelijke winnaar krijgt een cheque van de Vlerick Business School van 5.000 euro en mag een videolezing geven bij de Universiteit van Vlaanderen. Sofie Claerhout uit Kortrijk, doctor in de forensische wetenschappen, strijdt mee voor een plaatsje in de finale. "Mijn onderzoek duurde 4 jaar en dat uitleggen op 3 minuten wordt niet simpel, maar ik ga de uitdaging graag aan", klinkt het bij wetenschapper Claerhout. 

Onopgeloste moordzaken via DNA-onderzoek

Er zijn moordzaken, die niet opgelost kunnen worden, als er bijvoorbeeld geen match is tussen het DNA van de verdachten en het DNA van de dader op de 'crime scene'. Maar met het doctoraat van onderzoeker Claerhout kan dat nu wel opgelost worden. "Via het Y-chromosoom in het DNA kunnen we die vastgelopen zaken oplossen. Het Y-chromosoom is een klein deeltje in het mannelijke DNA, dat van vader op zoon bijna exact hetzelfde wordt doorgegeven en dat generaties lang. Zo kunnen we het DNA van op de 'crime scene' linken aan de familie van de dader, zonder DNA van de dader zelf nodig te hebben."

Die manier van DNA-onderzoek werd nog niet toegepast bij onopgeloste moordzaken in België. "We worden beperkt door de wetgeving, waardoor we alleen maar mogen kijken naar identieke DNA-matches en niet naar familie. In Nederland is dat wel al gelukt bij bijvoorbeeld de zaak van Nikki Verstappen. Dus ik hoop dat minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) open staat om dat aan te passen, want het is veelbelovend om enkele vastgelopen moordzaken in België op te lossen", vertelt wetenschapper Claerhout bij Radio 2 West-Vlaanderen: 

Meest gelezen