Hopplukkers met pater Karel

Abdij Grimbergen wordt belevingscentrum rond bier en hop: "We oogsten vandaag onze eigen hop" 

De abdij van Grimbergen wordt een belevingscentrum rond bier, hop en kruiden. De paters oogsten vandaag hun eerste hop op hun eigen hopveld. Ze legden ook een belevingstuin aan met bierkruiden. Er worden ook bierambassadeurs opgeleid die bezoekers gaan rondleiden.

"Toen we beslisten om een microbrouwerij te beginnen in de abdij, vond ik het belangrijk om bezoekers een totaalbeleving te kunnen aanbieden met smaken, kleuren en geuren", vertelt pater Karel Stautemas. "Daarom hebben we een hopveld aangelegd met een oude, middeleeuwse hopsoort. Vandaag beginnen we met de pluk samen met 80 vrijwilligers. En we doen dat met een drankje erbij en een lekker pak frieten."

In onze tuin staan 26 soorten bierkruiden die gebruikt werden in de middeleeuwen 

Pater Karel

Naast het hopveld legden de paters ook een kruidentuin aan. "In de middeleeuwen, toen er nog geen sprake was van hop, gebruikte men gruit, een kruidenmengsel. En hier staan 26 oude soorten bierkruiden zoals absint, hagel en monnikspeper. Die gebruikte men vroeger om bitterheid te geven aan het bier en om het bier langer te kunnen bewaren."

Ossenpoten gevonden

De paters deden onlangs ook een belangrijke ontdekking. "Door werken aan de afwatering van de abdij, zijn we toevallig gebotst op een waterput die een meter onder de grond zat, een put van 8 meter diep en 3 meter diameter. Daar was een afvoergang mee verbonden die ons gebracht heeft naar de plaats waar vroeger de brouwerij stond. We hebben in het puin ook ossenpoten gevonden die we hebben laten onderzoeken door de ULB, en die dateren van voor de Franse revolutie. Dat is voor ons heel groot nieuws want nu weten we exact waar de oude brouwerij stond voor de Franse revolutie."

Museum

Je zal dit binnenkort allemaal zelf kunnen ontdekken want de abdij wordt een belevingscentrum. "In het najaar zal je de belevingstuin kunnen bezoeken", vertelt pater Karel. "En tegen dan zal ook het belevingscentrum in de abdij klaar zijn. Daar komt niet alleen een museum met oude flesjes en oude brouwtechnieken. Je kan ook een parcours volgen waarbij je vragen beantwoordt en op het einde wordt duidelijk welk Grimbergenbier jij het lekkerste vindt, en dat bier zal dan klaarstaan aan de bar."

Meest gelezen