Foto's: Stichting Eugeen Van Mieghem

Achttien tekeningen van Eugeen Van Mieghem verhuizen naar New York

Een privéverzamelaar schenkt achttien ingelijste tekeningen van kunstenaar Eugeen Van Mieghem aan The New York Historical Society. "Het zijn prachtige portretten van landverhuizers die rond 1900 met de Red Star Line vanuit Antwerpen naar New York verhuisden", vertelt Erwin Joos van de Stichting Eugeen Van Mieghem op Radio 2 Antwerpen. 

Een Belgische privéverzamelaar schenkt achttien ingelijste tekeningen van kunstenaar Eugeen Van Mieghem aan The New York Historical Society. "Van Mieghem maakte de tekeningen in 1902 en 1904 hier in de Antwerpse Montevideostraat waar nu het Red Star Line Museum ligt", vertelt Erwin Joos van Stichting Eugeen Van Mieghem. "Het zijn portretten van landverhuizers die vanuit Antwerpen vertrokken naar New York om een nieuw leven uit te bouwen."

Van Mieghem in Manhattan

De tekeningen krijgen een plaats in de New York Historical Society, een museum en bibliotheek in Manhattan langs Central Park. " Het is een eer dat het museum deze schenking aanvaardt. We willen Van Mieghem ook bekend maken aan de andere kant van de oceaan. Eén van de voorwaarden van de schenking is daarom dat de tekeningen uitgeleend worden aan expo's over heel Amerika en Canada.  Drie kwart van de landverhuizers die Van Mieghem tekende, waren Joodse mensen die uit Europa emigreerden. New York is hét centrum bij uitstek van de Joods cultuur in Amerika."

De nazaten van de Joodse landverhuizers in New York moeten Van Mieghem leren kennen

Erwin Joos

"Eilanderkes" en champagne

In de marge van de schenking werden ook twee nieuwe producten gelanceerd rond Eugeen Van Mieghem en het Red Star Line Museum. De "Eilanderkes" van bakker Toon De Klerck zijn donkere boterkoekjes in de vorm van vijf beeldjes van landverhuizers die in de Cadixwijk opgesteld staan. Wijnzaak La Cave aux Bulles lanceert dan weer drie champagnes rond Augustine Pautre, de vrouw van Van Mieghem. Je ontdekt er alles over in de reportage hieronder.

Meest gelezen