Productie bij Audi in Vorst tot eind volgende week stilgelegd door chiptekort: "2.000 mensen in tijdelijke werkloosheid"

De productie in de autofabriek van Audi in Vorst is al zeker tot eind volgende week helemaal stilgelegd. Er kan niet verder gewerkt worden door een tekort aan chips die nodig zijn in de boordcomputers van de auto's. Het is al de derde keer dat de fabriek van Audi moet worden stilgelegd. Ook bij Volvo in Gent werden de productielijnen al eens stilgelegd.

Alvast tot eind volgende week worden de productielijnen bij Audi in Vorst stilgelegd. Aan de basis liggen de leveringsproblemen van microchips, die nodig zijn voor de boordcomputers van de auto's. Het chiptekort is een wereldwijd probleem. Door de coronacrisis viel de vraag naar chips stil, en nu hebben de fabrikanten problemen om de stijgende vraag bij te houden. Onder meer technische problemen bij chipfabrikanten - maar ook een brand in een belangrijke fabriek - hebben de balans tussen de grote vraag en beperkte aanbod nog extra aangescherpt.

"Het is koffiedik kijken wanneer het probleem opgelost zal zijn", zegt Steven Appelmans van AutoGids in "Laat journaal":

Videospeler inladen...

2000 medewerkers thuis

"Bij Audi in Brussel maken we de Audi e-tron, en de Audi e-tron Sportback", aldus Audi-woordvoerder Peter D'Hoore. "Als we de chips niet hebben dan heeft dat invloed op alle lijnen van de montage, omdat we niet verder kunnen werken. Het productiepersoneel is nu in tijdelijke werkloosheid, het gaat over ongeveer 2000 mensen." Of de autobouwer na eind volgende week weer kan opstarten, wordt volgende week bekeken. De invloed op leveringstermijnen voor nieuwe auto's zou eerder beperkt zijn.

Het is al de derde keer tijdens de coronacrisis dat de productielijnen bij Audi tijdelijk moeten worden stilgelegd. Eerder was het chiptekort ook al voelbaar bij Volvo in Gent, ook daar werden de assamblagelijnen tijdelijk en gedeeltelijk stilgelegd.

Meest gelezen