Philippe Noël

België behaalt 18 medailles op EK Life Saving: "Het is niet enkel zwemmen, het is een gevarieerde sport"

België behaalde op het EK Life Saving in Spanje 18 medailles, waaronder drie gouden. Life Saving is reddend zwemmen. Twee medaillewinnaars, Robbe en Maarten, zijn lid van de Reddingsclub Ternat-Asse-Lebbeke. Hun coach Roel Engels is erg trots.

“Ons land is niet zo groot en we hebben niet zo heel veel sporters die life saving, of reddend zwemmen, doen. Om dan tussen al die andere landen op het EK te staan en medailles te winnen, dat is echt fantastisch”, vertelt coach Roel Engels fier in Start Je Dag op Radio 2 Vlaams-Brabant. 

De jongste zwemmers leren al enkele basisvaardigheden
Roel Engels, coach en voorzitter van Reddingsclub Ternat-Asse-Lebbeke

Reddingsclub Ternat-Asse-Lebbeke is met zijn 480 leden een van de grotere clubs. “Dat komt omdat kinderen vanaf drie jaar bij ons kunnen leren zwemmen”, verduidelijkt Roel. “Ze komen niet allemaal voor het reddend zwemmen. Ze leren eerst gewoon zwemmen om dan later eventueel reddend zwemmer te kunnen worden.” 

De kinderen worden op een speelse manier warm gemaakt. “Ze leren al enkele basisvaardigheden zoals onder water duiken, iets opduiken of met een pop zwemmen. Op die manier bouwen we dat op.”

Variatie verveelt nooit

“Het is een leuke en gevarieerde sport”, vertelt Roel. “Het is niet enkel zwemmen, we doen ook andere dingen. In de zomer zitten we op het strand. Dan zwemmen we in open water. Dan doen we loopproeven op het strand, doen we aan een soort surfen en kajakken op het water. Iedereen vindt er z’n ding in.”

Populariteit

De populariteit van het reddend zwemmen zit in een stijgende lijn. “Bij onze club verwachten we niet meteen een stijging van het ledenaantal, omdat we nu al mensen moeten weigeren door een tekort een zwemwater. Daardoor is het voor ons moeilijk om te groeien, maar de interesse blijft wel stijgen.”

Meest gelezen