Gettyimages

Imker uit Zottegem wil 1 miljoen krokussen planten als bijenvoedsel in voorjaar: "Ze sterven vaker van de honger, dan van pesticiden"

Jan Heytens van Imkerij De Bijenvriend in Zottegem wil minstens 1 miljoen krokussen planten om de bijen in ons land te redden. "Je hoort soms dat bijen sterven door pesticiden, maar ze sterven veel vaker van de honger. Ik wil extra voedsel voor hen planten", klinkt het.

Imker Jan Heytens uit Sint-Maria-Oudenhove, bij Zottegem, heeft een unieke actie op poten gezet: hij verkoopt momenteel bloembollen van krokussen en hoopt zo in totaal 1 miljoen bloemen te kunnen planten. "In ons versteende landje is er te weinig voedsel voor bijen en vlinders. Vooral in het vroege voorjaar en in de herfst is dat zo", weet Heytens. Hij koos bewust voor krokussen. "Dat zijn vroege bloeiers met heel veel stuifmeel. En het is net dat stuifmeel dat bijen nodig hebben."

In het verleden hield Heytens al een andere actie om de bij te helpen, toen zorgde hij ervoor dat er 100.000 bijenstruiken werden aangeplant. "Maar de mensen vroegen om een plant die beter geschikt is voor een kleine tuin. Daar zijn krokussen ideaal voor, je kan die echt overal planten en ze zijn nog eens mooi ook", vindt de bijenboer.

Lees voort onder de foto.

Overal in Vlaanderen

1 miljoen bloembollen planten is voor 1 bijenboer alleen niet haalbaar. "Maar ik kreeg gelukkig heel wat hulp," reageert Heytens, "van andere imkers, maar ook van verschillende scholen en verenigingen. En niet alleen hier in de buurt, maar over heel Vlaanderen. De actie loopt bijvoorbeeld ook in Mechelen, Kortrijk, Maaseik en Bree. Op die manier is het zeker mogelijk om zoveel bloembollen te planten. 1 miljoen krokussen is het minimum!"

We schenken een deel van de opbrengst aan goede doelen

Bijenboer Jan Heytens

De opbrengt van de bloembollenactie gaat niet volledig naar de bijen in ons land. "Een deel schenken we aan een herbebossingsproject van Faja Lobi in Congo. De afgelopen 100 jaar zijn daar heel wat bossen verdwenen en die gebieden zijn helemaal verdroogd. Dankzij dat project, dat is opgestart door een Belg, wordt het oerwoud daar opnieuw aangeplant. Dat is nodig om de klimaatverandering tegen te gaan", vertelt de imker.

"Ten slotte steunen we ook het verenigingsleven, want een deel van de opbrengst gaat naar de scholen en verenigingen die ons helpen bij de actie", besluit Heytens. "Zij kunnen onze plantactie dus eigenlijk gebruiken als fundraising."

Meest gelezen