AFP or licensors

Britse premier Johnson warmt wereld op voor klimaattop: "We hebben de middelen voor een groene industriële revolutie"

De klimaatconferentie in de Schotse stad Glasgow over een dikke maand moet "een keerpunt voor de mensheid" worden. Dat heeft de Britse premier Boris Johnson gezegd in zijn toespraak tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Hij riep de internationale gemeenschap op om in actie te schieten: "We hebben de middelen voor een groene industriële revolutie, maar de tijd is heel kort."

Begin november komen de leiders van 196 landen fysiek of virtueel bijeen op de klimaatconferentie van Glasgow - COP26 genoemd. Ze zullen zich buigen over een actieplan om de klimaatopwarming tegen te gaan.

De Britse premier Johnson, gastheer van de conferentie, vindt het tijd dat de wereld de klimaatverandering serieus neemt. "Het is tijd voor de wereld om op te groeien", verwoordde hij het in zijn toespraak tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. "We maken deze prachtige planeet feitelijk onbewoonbaar, niet alleen voor ons maar ook voor vele andere soorten." 

Bekijk enkele fragmenten uit de toespraak van Boris Johnson:

Videospeler inladen...

"We moeten gehoor geven aan de waarschuwingen van de wetenschap", zei Johnson. "Neem COVID-19 als voorbeeld: alle sombere voorspellingen bleken uit te komen." Johnson riep de internationale gemeenschap op om in actie te komen. "Ik ben er echt van overtuigd dat we het kunnen door toezeggingen te doen op vier niveaus: kolen, auto's, geld en bomen."

Johnson somde ook een aantal concrete actiepunten op die hij bereikt wil zien. Zo wil hij dat er na 2040 wereldwijd alleen nog maar emissievrije auto's worden verkocht. Elk land moet tegen 2030 68 procent minder CO2 uitstoten in vergelijking met 1990 en beloven CO2-neutraal te zijn tegen 2050. In de ontwikkelde wereld zou na 2030 geen steenkool meer gebruikt mogen worden als energiebron, in de ontwikkelingslanden vanaf 2040.

Kermit de Kikker had het niet bij het rechte eind toen hij zei dat het niet eenvoudig is om groen te zijn. Het is eenvoudig, lucratief en de juiste keuze.

Britse premier Boris Johnson

"We hebben de middelen voor een groene industriële revolutie", verzekerde Johson zijn collega's, "maar de tijd is heel kort." De Britse premier verwees ook even naar Kermit de Kikker in zijn toespraak: "Die muppet had het niet bij het rechte eind toen hij zei dat het niet eenvoudig is om groen te zijn. Het is eenvoudig, lucratief en de juiste keuze."

Johnson mat zich op de Algemene Vergadering duidelijk een groen pak aan. Maar in eigen land zou hij zelf het best ook een tandje bijsteken, merkt Roger Harrabin, milieu- en energiespecialist van de BBC, op. De isolering van huizen loopt veel vertraging op, net als andere belangrijke initiatieven in bijvoorbeeld de luchtvaart en landbouw. Bovendien leidt zijn beleid ertoe dat er net meer CO2 uitgestoten zal worden, terwijl de uitstoot zou moeten dalen, vindt Harrabin.

Meest gelezen