China wil dat economische sancties tegen Afghanistan worden opgeheven

Economische sancties tegen Afghanistan mogen niet worden gebruikt als pasmunt, aldus de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi. Dat zei hij tijdens een virtuele G20-bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken over Afghanistan. Daarmee staat China lijnrecht tegenover de Verenigde Staten.

Volgens China moeten de economische sancties tegen Afghanistan ophouden. "Verschillende unilaterale sancties of beperkingen voor Afghanistan moeten zo snel mogelijk worden opgeheven," aldus minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi tijdens een virtuele G20-vergadering over Afghanistan.

"De Afghaanse reserves moeten aan de bevolking van het land toebehoren en door de eigen bevolking gebruikt worden. Ze mogen niet worden gebruikt als onderhandelingstroef om politieke druk op Afghanistan uit te oefenen", zei hij.

Volgens China kan de vreedzame wederopbouw en de ontwikkeling van Afghanistan op middellange en lange termijn niet zonder de financiële steun van de internationale gemeenschap. Het land roept de leden van de G20 op om praktische maatregelen te nemen zodat de Afghaanse economie weer op gang komt.

Chinese belangen

Met deze oproep staat Peking lijnrecht tegenover de Verenigde Staten en bondgenoten die recent opriepen om extra sancties voor te bereiden tegen het nieuwe talibanregime in Afghanistan. Ook eerder had China zich al gekant tegen nieuwe sancties. 

Maar China doet de uitspraken niet zonder eigenbelang. Afghanistan bezit heel wat bodemrijkdommen, en daar hopen de Chinezen een graantje van mee te kunnen pikken. Dat heeft ook te maken met de aanleg van de nieuwe Chinese Zijderoute, waar ook Afghanistan een strategische rol kan spelen.

De Afghaanse grond bevat zeldzame aardmetalen, edele metalen, gas, olie en steenkool. De waarde wordt geschat tussen de 1.000 en 3.000 miljard dollar. Maar door de oorlog in het land staat de ontginning op een laag pitje. Als de Chinezen die helpen ontwikkelen en verder investeren in het land, kan de talibanregering hiervan profiteren door belastingen te innen. Maar de bestaande buitenlandse sancties staan dat voorlopig nog in de weg. 

Meest gelezen