Videospeler inladen...

Draagmoederschap nog niet wettelijk geregeld, met drama's als gevolg: biologische vader "baby D." zag dochter nooit

Het draagmoederschap in ons land is nog altijd nauwelijks juridisch geregeld. Die wettelijke schemerzone kan tot drama's leiden. Denk maar aan het verhaal van "baby D.", nu 16 jaar geleden. Het meisje, dat gedragen werd door een draagmoeder, werd het voorwerp van een bitse strijd tussen verschillende wensouders. 

16 jaar geleden kwam "baby D." voor het eerst in het nieuws. Het meisje is geboren uit een Vlaamse draagmoeder, met Vlaamse wensouders. De man van dat koppel was de donor. Maar er ontstond wrevel en de draagmoeder ging op zoek naar nieuwe wensouders, die ze ook vond bij een Nederlands koppel. Het was meteen het begin van een jarenlange bitse strijd tussen de draagmoeder, het Vlaamse koppel en het Nederlandse koppel. Een rechtszaak zonder winnaars. Uiteindelijk besliste een rechter dat D. bij haar Nederlandse ouders mocht blijven. 

De biologische vader van het meisje, Bart Philtjens, heeft zijn dochter dus nooit in de ogen kunnen kijken. "Er was afgesproken dat we een vergoeding zouden betalen, omdat de draagmoeder enkele maanden niet zou kunnen werken. Ze bleef maar meer geld vragen en achter de schermen was ze aan het onderhandelen met verschillende wensouders", blikt hij terug op de hele zaak.  

Bekijk hier de aangrijpende reportage uit "Terzake":

Videospeler inladen...

Ook nu nog is er nauwelijks iets geregeld over draagmoederschap. In België is draagmoederschap niet verboden, maar de draag­moeder blijft de wettelijke moeder. Het betekent dat het kind voor adoptie moet worden afgestaan. Dat kan pas twee maanden na de geboorte, de zware procedure sleept tot twee jaar aan. In de praktijk leidde dat al geregeld tot drama's. Daar wil Vooruit verandering in proberen brengen. De partij doet een voorstel voor een juridisch kader rond dat draagmoederschap. Ook Open VLD wil met een voorstel komen. 

Nu is er geen enkele partij beschermd

Ellen Van Moer

En dat is nodig, vindt ook Ellen Van Moer van het UZ Brussel. "Nu is er geen enkele partij beschermd. Er moet een open dialoog met de politieke partijen komen." Ook Philtjens is voorstander: "Ze moeten de koppen bij elkaar steken en tot iets concreets komen. Dan is er voor iedereen duidelijkheid."

Meest gelezen