Is die schuif vol verschillende opladers binnenkort verleden tijd? Europa wil universele oplader 

Wie een smartphone, tablet en camera heeft, heeft thuis waarschijnlijk een schuif met verschillende opladers. De Europese Commissie wil daar een einde aan maken, want tegen 2024 moeten alle elektronische toestellen opgeladen kunnen worden met slechts één universele lader.  Zo'n universele lader moet het gebruiksgemak voor de consument verhogen en de hoeveelheid elektronisch afval verkleinen.

Jarenlang heeft Europa er bij de industrie op aangedrongen om de oplaadtechnologie te harmoniseren. Met wisselend succes: waar er 10 jaar geleden nog 30 verschillende opladers voor mobiele telefoons bestonden, zijn er nu nog 3. Dat zijn er nog altijd 2 te veel, aldus Europa. 

Tegen 2024 mag er nog maar er één universele lader overblijven waarmee alle elektronische toestellen (smartphones, tablets, camera's, draagbare luidsprekers...) opgeladen moeten kunnen worden, ongeacht het merk. Wie nu bijvoorbeeld een iPhone van Apple gebruikt, heeft een andere oplader nodig dan wie een smartphone van Samsung heeft.

"De regeling zal gelden voor alle producenten", meldt Simon November van Test Aankoop in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Volgens het voorstel van de Europese Commissie moeten alle elektronische toestellen in de toekomst een zogenoemde USB-C-poort hebben om de universele oplader te kunnen aansluiten. Nu gebruikt Apple bijvoorbeeld een ander soort poort.  De universele oplader zelf moet in staat zijn om snel te laden. Nu hangt de snelheid meestal af van het type lader dat bij het toestel wordt geleverd. 

Toestel kopen zonder oplader

De Europese Commissie wil ook dat we een toestel kunnen kopen zonder oplader. Dit moet voorkomen dat we opgezadeld zitten met meerdere laders, waarvan we de meeste nooit gebruiken. Veel van die ongebruikte laders komen uiteindelijk bij het afval terecht. De Europese Commissie hoopt met de maatregel jaarlijks 1.000 ton elektronisch afval te vermijden. 

Aansluitend moeten producenten ons beter informeren over de oplaadcapaciteit van hun toestellen. We moeten kunnen nagaan of we onze nieuwe toestellen kunnen opladen met onze oude lader, of dat we er een nieuwe voor moeten kopen.  

De aanbevelingen van de Europese Commissie moeten nu opgenomen worden in de Europese Radio Apparatuur Richtlijn (RED). Dat kan alleen maar met behulp van het Europese Parlement, dat wijzigingen aan de RED moet goedkeuren.  

Als dat gebeurd is, krijgen producenten 2 jaar de tijd om zich aan de nieuwe RED aan te passen. 

"Dit is iets wat wij al lang vragen"

Consumentenorganisatie Test Aankoop juicht het voorstel van de Europese Commissie toe. "Dit is iets wat wij al lang vragen", zegt woordvoerder Simon November. "Met één universele lader zullen we zowat alle toestellen die we thuis gebruiken kunnen opladen. Dat is een enorme stap voorwaarts.  Wij hebben ook al vaak vastgesteld dat er laders op onze markt komen die helemaal niet beantwoorden aan de Europese veiligheidsnormen. Meestal komen zij uit China of andere Aziatische landen. Als we gaan werken met één type lader, dan wordt het voor de autoriteiten makkelijker om de kwaliteit van de laders te controleren." 

Meest gelezen