Radio 2

Opnieuw volle zaal voor Europese match van Kortrijkse basketdames tegen Franse topclub

Het was 25 jaar geleden dat er in Kortrijk nog eens een Europese topwedstrijd werd gespeeld in het damesbasket. Tot gisteren, toen moest House of Talent Spurs het hoofd bieden tegen de Franse topclub Tarbes GB met 41-96. Ondanks de zware nederlaag blijft iedereen zeer tevreden over de aanwezigheid in de EuroCup-competitie. 

Toeschouwer Marie De Clerck speelde ze in 1995 bij de Kortrijkse basketbaldames en kon gisteren opnieuw genieten van de sfeer van de grote dagen. “Vroeger speelden we met Kortrijk Soubry onze Europese matchen ook in de Lange Munte, maar dan in de oude zaal hierachter. Nu spelen ze een ander soort basket. Wij hadden meer lengte in de ploeg, de House of Talents Spurs spelen veel sneller. Maar het is belangrijk dat we weer op het Europees toneel meespelen.” 

Maatje te groot

Tarbes GB is een Franse topclub vol jonge talenten. Aan de rust was het duidelijk dat de Kortrijkse dames het niet zouden halen. Op 29 september wordt de terugmatch gespeeld in de Hautes-Pyrénées. “Het belangrijkste is om ervaring van dit niveau op te doen. Het is een grote stap in de groei, die House of Talents Spurs wil waar maken. De dames spelen al in de hoogste afdeling van België, maar de heren timmeren nog verder aan hun weg”, vertelt Steve Rousseau, voorzitter van de Kortrijkse basketclub. “Het doet deugd voor mij en het team om vanavond 500 enthousiaste supporters te zien. Dan maakt verliezen of winnen niet uit.”

Spelen voor een vol huis tegen een Europese topper, daar kan je als speler heel wat van opsteken!

Servaas Buysschaert, Kortrijks jeugdproduct en profspeler bij Filou Oostende

Fusieclub

2 jaar geleden kwamen Kortrijk Sport en KBTK samen en werden ze nog eens versterkt met de dames van Deerlijk. “We zijn de grootste club van Vlaanderen met meer dan 1000 spelers en 60 teams in competitie”, zei de schepen van Sport Arne Vandendriessche (Team Burgemeester) in 2019 over de fusie waaraan hij had meegewerkt. 

De naam is ondertussen veranderd van Kortrijk Spurs naar de House of Talents Spurs, genoemd naar het bedrijf van voorzitter Rousseau. Servaas Buysschaert (22), die ondertussen al enkele jaren bij de Belgische topclub Filou Oostende speelt, heeft in zijn jeugd in Kortrijk gebasket. Servaas kwam gisteren een kijkje nemen in Kortrijk. "Die Europese matchen op het programma blijven speciaal. Ik ben blij dat ze er hier ook van kunnen proeven. Spelen voor een vol huis tegen een Europese topper, daar kan je heel wat van opsteken!”

Meest gelezen