Het begin van een nieuw politiek jaar: "Profilering PS minder extreem dan het gedoe errond laat vermoeden"

Aan het begin van het nieuwe politieke jaar lopen de spanningen tussen de meerderheidspartijen van de federale regering op. Gedoe over de pensioenhervorming, over geld voor de heropbouw na de overstromingsramp of over ontslag met werkloosheidsuitkering: telkens lijkt de PS vragende partij en zeggen de anderen "nee". Maar klopt dit beeld eigenlijk wel? Volgens politicoloog Carl Devos (Universiteit Gent) is de realiteit iets genuanceerder.

De plannen van minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) die op verzet stuiten, Open VLD die de vraag om 600 miljoen federaal geld voor de heropbouw na de overstromingen afwijst, liberalen en CD&V die een voorstel van minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) afwijzen over de mogelijkheid om ontslag te nemen met een uitkering te combineren. De partijen in de regering-De Croo lijken het over niets meer eens te zijn. Wat is er overgebleven van die Vivaldi-ploeg die het land in een nieuwe plooi zou leggen?

De schijn is lang opgehouden tijdens de corona-periode, toen de Vivalidi-regering relatief gesloten bleef

Politicoloog Carl Devos (Universiteit Gent)

"Dat is de marketing die er in het begin was, maar die door het ijs zakt", analyseert Carl Devos in "Terzake". "De schijn is lang opgehouden tijdens de coronaperiode, toen de Vivaldi-regering relatief gesloten bleef."

"Toen ik met PS'ers sprak, zeiden die dat hun tijd wel nog zou komen. En dat ze niet voor niets de cruciale departementen pensioenen, arbeidsmarkt en relance hebben gekozen." Dit zijn inderdaad dé sociaal-economische dossiers die over veel geld gaan. Volgens Devos wil de PS dáár het verschil maken. Hij wijst er trouwens op dat de PS de grootste partij in de federale regering is en lid is van de grootste familie in die regering. De regering-De Croo telt trouwens meer linkse dan rechtse partijen, wat allicht ook wel betekent dat de compromissen die moeten worden gesloten iets linkser getint zullen zijn.

Het klopt dat de PS zich volop aan het profileren is, maar anderen doen dit eigenlijk ook

Politicoloog Carl Devos (Universiteit Gent)

Het beeld dat de PS nu voluit gaat, klopt volgens Devos niet helemaal. Zo komt de vraag naar federaal geld voor de heropbouw in de overstroomde gebieden niet alleen van de PS, maar ook van de MR. De plannen van minister Dermagne krijgen dan weer steun van Vooruit en Groen.

"Het klopt dat de PS zich volop aan het profileren is, maar anderen doen dit eigenlijk ook", stelt Carl Devos vast. "Vaak is de profilering van de PS minder extreem dan het gedoe errond doet vermoeden." Maar dat de Franstalige socialisten aan de vooravond van een vakbondsbetoging tegen de loonwet onder grote druk staan, klopt natuurlijk ook wel.

Ik denk wel dat men tot akkoorden zal komen en dat er geleverd zal worden

Politicoloog Carl Devos (Universiteit Gent)

Hoe dan ook zijn dossiers als de hervorming van de pensioenen of van de arbeidsmarkt moeilijke dossiers omdat hier de ideologische tegenstellingen groot zijn. De begrotingsdiscussie vormt volgens Devos geen zo'n groot probleem, hoewel de cijfers echt niet goed zijn. "In zo'n begrotingsdebat zitten zo veel mogelijkheden om akkoorden te sluiten. Die begroting krijg je wel samengesteld met allerlei truken van de foor."

"Dat men binnen Vivaldi tot discussie overgaat, is logisch. Met zoveel partijen", zegt Devos. "Ik denk wel dat men tot akkoorden zal komen en dat er geleverd zal worden. Aan het alternatief - een val van de regering - heeft niemand iets." Maar Devos vreest voor "wat fletse akkoorden met grijze tinten".

Gefundenes Fressen voor de oppositie, dus? "Vooral Vlaams Belang wint daarbij", denkt Devos. Of de N-VA hierbij garen kan spinnen, betwijfelt hij. De PS mag dan wel vaak de baarlijke duivel zijn voor de N-VA, ze is ook de enige partij met wie de Vlaams-nationalisten na 2024 een akkoord over een nieuwe staatshervorming kunnen sluiten. 

Bekijk hieronder het gesprek met Carl Devos in "Terzake".

Videospeler inladen...

Meest gelezen