"Het huisje van de hoop" ontsnapt aan lava op La Palma, maar al 350 andere huizen zijn verwoest

Het wordt in de Spaanse pers "het mirakel van La Palma" genoemd: een wit huisje met een rood dak dat als bij wonder ontsnapt aan de gloeiende lava van de vulkaan Cumbre Vieja. De lavastromen buigen om en laten het eenzame huisje intact. Intussen zijn zo'n 350 andere huizen op het Canarische eiland wel al verwoest door de twee lavastromen die nu veel trager opschuiven.

De foto van het huisje werd eerder deze week met behulp van een drone gemaakt door fotograaf Alfonso Escalero. De foto ging viraal nadat hij het op de Facebookpagina van zijn videobedrijf had gezet. Escalero was naar La Palma gegaan om er beelden van de natuurkracht te maken, maar was niet voorbereid op de "nachtmerrie" die hij er zou aantreffen.

Toch werd een van de vele foto's die hij maakte juist een beeld van hoop, vonden de vele surfers die de foto deelden. Ook de Nederlandse Ada Monnikendam, die een bouwbedrijf heeft op La Palma, kreeg hem te zien. Zij ontwierp het huisje 30 jaar geleden voor een bevriend Deens echtpaar. "We moesten huilen toen we ontdekten dat het er nog stond", zegt ze bij de Nederlandse omroep NOS.

"La casita esperanza"

"La casita", zo noemden de Denen, tachtigers intussen, hun "huisje" op La Palma. "Ze hebben het heel geleidelijk opgebouwd en er veel in geïnvesteerd", vertelt hun dochter Yenny in de Spaanse pers. "Het is voor hen dan ook meer dan een huisje, het is een deel van hun leven. Mijn ouders waren ook heel gelukkig om te zien dat ook de palmbomen eromheen ongemoeid zijn gelaten, want die staan voor hen symbool voor hun kinderen en kleinkinderen". Het Deense echtpaar is sinds de uitbraak van de coronapandemie niet meer op La Palma geweest.  

De dochter vindt dat het huisje nu moet worden omgedoopt van "la casita" tot "la casita esperanza", "het huisje van de hoop". "Het zou een symbool van hoop moeten zijn voor alle inwoners van La Palma", zegt ze.

Vulkaan blijft intens actief

Waarom dit huisje gespaard is gebleven, is niet duidelijk. Het terrein is er niet anders of hoger dan elders. 350 andere huizen op La Palma zijn intussen wel al verwoest door de lava. Ruim 165 hectare is door de lava bedekt.

AFP or licensors

De twee lavastromen bewegen zich nu uiterst langzaam voort. De ene stroom heeft een snelheid van 4 meter per uur, terwijl dat maandag, daags na de uitbarsting, nog 700 meter per uur was. De andere stroom is zo goed als stilgevallen. De vrees bestaat daardoor wel dat de lavastromen verder uitdijen en mogelijk meer schade aanrichten. 

Wanneer (volgens sommige wetenschappers zelfs: of) de lavastromen de Atlantische Oceaan bereiken, is moeilijk te voorspellen. "Zeker niet voor het weekend", zegt Maria José Blanco, hoofd van het Nationaal Geografisch Instituut. 

Volgens experten is de activiteit van de vulkaan nu "laag" te noemen, maar dat betekent geenszins dat de uitbarsting is gestopt:

Videospeler inladen...

Dat de lavastromen vertragen betekent ook niet dat de vulkanische activiteit afneemt. "Die blijft intens, met een wolk van as en gas die tot 4.500 meter hoog reikt."

Koning Felipe en koningin Letizia brachten vandaag in het gezelschap van premier Pedro Sanchez een bezoek aan la Palma om de inwoners een hart onder de riem te steken. Sanchez beloofde steun voor de getroffenen.

Meest gelezen