archieffoto

In Vilvoorde blijven mondmaskers op school verplicht

Vanaf 1 oktober mogen leerlingen en leerkrachten in scholen in Vlaanderen hun mondmasker opbergen, maar op de secundaire scholen van Vilvoorde blijven de regels toch strenger. De vaccinatiegraad van de leerlingen is er te laag en de burgemeester en scholen willen nieuwe besmettingen in de klas zoveel mogelijk vermijden.

Voor de leerlingen in de secundaire scholen van Vilvoorde zijn de mondmaskerregels nu al strenger. In de rest van Vlaanderen mag je je masker uitdoen wanneer je neerzit in de les, in Vilvoorde blijft het masker ook dan op. De stad volgt daarmee dezelfde regels als de scholen in Brussel.

"De Vlaamse regering heeft ons pleidooi gehonoreerd om zelf maatregelen te nemen", zegt de burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte in "Het journaal":

Videospeler inladen...

"We zien ons verplicht om de mondmaskerregels aan te houden", zegt burgemeester Hans Bonte, "omdat de situatie in onze scholen nog te precair is om al gezondheidsrisico's te kunnen nemen". De vaccinatiegraad is zowel te laag bij de leerlingen uit Vilvoorde als bij de leerlingen uit Brussel die les volgen in Vilvoorde.

De scholen hopen dat ze de mondmaskermaatregel op termijn kunnen afbouwen door nog meer in te zetten op ventilatie. Zo gaan de scholen van de verschillende netten onderzoeken of ze bijvoorbeeld in de winter maximaal met open ramen kunnen lesgeven. Maar pas wanneer de coronacijfers in Vilvoorde het toelaten, zullen de mondmaskers ook echt kunnen verdwijnen.

Covid Safe Ticket

De burgemeester herhaalt ook zijn pleidooi om op verschillende plaatsen in Vilvoorde met een Covid Safe Ticket te mogen werken "zodat de inspanningen die we vragen aan scholen niet teniet worden gedaan door te soepele regels in de rest van de samenleving." Samen met de scholen hoopt hij ook om zo'n Covid Safe Ticket te mogen vragen aan leerlingen bij schooluitstappen zoals meerdaagse schoolreizen. De Vlaamse regering beslist één van de komende dagen op welke manier lokale besturen zo'n Covid Safe Ticket juist mogen inzetten. 

In "De Wereld Vandaag" op Radio 1 geeft burgemeester Hans Bonte meer uitleg over de mondmaskerregels op school. Beluister het gesprek hier:

Meest gelezen