Leuvense bloemen voor winnaars WK wielrennen: “Fantastisch dat er meer bewustzijn rond komt”

De boeketten die de winnaars van het WK wielrennen krijgen, komen uit twee bloemenvelden rond Leuven. Een florist uit Leuven zal er boeketten van maken. Allemaal lokaal en duurzaam geteeld. “Het feit dat het doordringt tot de organisatie van zo’n groot evenement als het WK wielrennen, is fantastisch. “ 

Leuven verwelkomt de wielrenners voor het WK wielrennen van 23 tot 26 september. Wie in de buurt van Leuven woont of werkt, kan er niet naast kijken. Wat niet iedereen weet, is dat de winnende renners en rensters gevierd worden met bloemen die in Leuven geteeld worden, bij ’t Plukgeluk in Heverlee en Fleur Locale in Kessel-Lo, florist Louise van Tilia Flowers maakt de creaties. “Ze komen van het veld, duurzaam en lokaal geteeld. Dat was ook de vraag van de organisatie. Ze wilden lokaal geteelde bloemen van hier. We vinden dat een fantastisch idee en hebben onze krachten gebundeld”, zegt Helen van ’t Plukgeluk.  

Geen bloemen dus die aangevlogen worden uit verre landen, maar bloemen afkomstig uit twee bloementuinen waar klanten doorgaans zelf hun boeket plukken. “Geen milieubelastend transport, geen gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen, geteeld met zorg voor een levende, gezonde bodem, ook goed voor de bijtjes en vooral: wie wordt er niet gewoon blij van een zelf geplukt boeket op de keukentafel?”

Beluister hieronder het verhaal van de bloemenkwekers:

Het moest een boeket zijn dat de renners goed kunnen vasthouden, niet te groot en fleurig

Helen van 't Plukgeluk

Maar hoe zullen de boeketten voor de winnaars eruit zien? “De organisatie wilde een wild veldboeket, de renners moesten het goed kunnen vasthouden, niet te groot en fleurig. Zo komen er donkerrode en oranje dahlia’s in, zonnebloemen, hemelsleutel, bosrank en wat siergrassen. We moeten zo’n 50 boeketten maken, die zullen er allemaal hetzelfde uitzien, zowel voor de mannen als vrouwen. Dat was een expliciete vraag van de organisatie, omwille van de gelijkheid van alle renners.”

“Sowieso zullen onze boeketten tot zondag goed blijven, maar heel misschien gaan we zaterdagochtend nog wat plukken voor de boeketten van zondag. En wie weet heeft Wout van Aert dan een boeketje van ons vast. Dat zou fantastisch zijn”, besluit Helen. 

Er zal onder andere hemelsleutel in de boeketten verwerkt worden

Meest gelezen