Leuvense schoolkinderen mogen fietsen op het officiële WK-parcours: "Ik voel me Wout van Aert"

In Leuven fietsen 1.000 scholieren vandaag op het parcours van het WK wielrennen. Ze leggen de laatste kilometers af van het officiële parcours. En dat doet veel kinderen dromen.  

"Er rijden ongeveer 1.000 kinderen mee, vooral van de Leuvense basisscholen", zegt schepen van onderwijs Lalynn Wadera, die ook meefietst. "We willen op deze manier onze schoolkinderen meenemen in de hele sfeer van het WK wielrennen en ze laten proeven van sportbeleving."

De kinderen zijn blij dat ze in het spoor van de profs mogen rijden. "Ik voel me Wout van Aert", zegt Jacob. "Het is leuk om zo eens echt op het officiële parcours te rijden", vertelt Siebe. "Ik rijd wel met een mountainbike, maar ik voel me toch een beetje wielrenner." Sommigen hebben andere redenen om enthousiast te zijn: "Ik vind het leuk omdat ook burgemeester Mohamed Ridouani meerijdt. Zo kan iedereen eens naast de burgemeester rijden en dan weten we ook hoe hij eruit ziet."

Noodopvang voor kinderen

Morgen hebben de Leuvense kinderen geen school omdat de stad dan afgesloten is voor het WK. Maar de stad heeft een oplossing voor ouders die moeten werken en voor hun kinderen geen opvang hebben. "We hebben noodopvang voorzien op drie verschillende locaties in de rand van de stad", vertelt schepen Wadera. "Daarvoor zijn een 100-tal kinderen ingeschreven." 

Voldoende toiletten

Heel wat kinderen gaan in Leuven ook kijken naar de wedstrijden. En ondanks de drukte die verwacht wordt, hoeven ze hun plas niet op te houden want er zullen overal toiletten staan. "Als je drinkt, moet je dat ook weer kwijt kunnen, en daarom zijn voldoende toiletten voorzien", zegt schepen van sport Johan Geleyns. "De organisatie zorgt voor toiletten in de fanzones, en dan zijn er ook de openbare toiletten van de stad. En je kan natuurlijk ook altijd terecht in de cafés."

Meest gelezen