Foto VRT

Man uit Temse studeert kerkelijk recht in Rome: "De katholieke kerk is zoals een multinational"

Jef Van der Gucht (31) studeert in Rome kerkelijk recht op vraag van de bisschop. Hij heeft net 2 jaar priesterstage in Ninove achter de rug en is ondertussen ook tot priester gewijd. Hij leert nu Italiaans om begin oktober te beginnen aan zijn studie over kerkelijk recht. "De Kerk kan je vergelijken met een multinational zoals Coca-Cola of de Wereldvoetbalbond."

Priester Jef Van der Gucht uit Temse vertoeft dezer dagen in Rome, Italië. Hij studeert er kerkelijk recht na een priesterstage van twee jaar in Ninove. Onlangs is hij ook gewijd tot priester. Normaal gezien krijgt een nieuwe priester dan een parochie toegewezen, maar Van der Gucht studeert verder. Die vraag komt van hogeraf: "Ik ben heel graag in de parochie, maar de bisschop heeft me dat gevraagd, en ik heb in alle vrijheid 'ja' gezegd."

Beluister hier het interview van priester Jef Van der Gucht bij Radio 2 Oost-Vlaanderen

De vraag komt er omdat er een nood is aan iemand met kennis van kerkelijk recht, zegt Van der Gucht. "Het is heel lang geleden dat iemand van de Vlaamse kant van de Belgische Kerk, kerkelijk recht heeft gestudeerd binnen het korps van priesters", legt Van der Gucht uit. "Het is nodig dat er zo iemand is, en ik doe het met veel plezier."

Wat is kerkelijk recht?

"De kerk is een organisatie die wereldwijd zit. Je kan de kerk vergelijken met een grote internationale organisatie zoals Coca-Cola en de Wereldvoetbalbond. Die hebben ook een eigen intern recht en een eigen rechtbank. De Wereldvoetbalbond heeft zelfs zijn eigen rechtsysteem", legt Van der Gucht uit. "De Kerk heeft dat ook, zowel voor de gebouwen als de mensen. Dat recht heeft te maken met alles waarvoor de Kerk staat en waar ze mee te maken heeft."

De Kerk heeft, zoals de Wereldvoetbalbond, een eigen intern recht en een eigen rechtbank
Priester Jef Van der Gucht

Een kleine beetje theorie: de kerkelijke rechtbank is bevoegd voor alles wat te maken heeft met kwesties binnen de Kerk. Dat kan over godsdienstige zaken gaan en over de schending van kerkelijke wetten. De kerkelijke rechtbanken zijn bijvoorbeeld bevoegd in zaken over huwelijksrecht en kunnen een kerkelijk huwelijk teniet verklaren. De kerkelijke juristen proberen ook conflicten binnen parochies op te lossen. Een rechter in een kerk heeft als titel "officiaal".

Rome

Hij verblijft voor de studie in Rome: "Een schitterende stad! Het is hier warmer dan in België ook", lacht hij. "Maar het begint hier ook al een beetje af te koelen en onder de 30 graden te komen overdag. Het gaat hier bergop en bergaf en het is een stad die geschiedenis ademt. Je voelt dat de hele wereldkerk hier samenkomt. Mensen komen uit Afrika, Azië, Zuid-Amerika en van alle landen en continenten samen. Dat is heel boeiend."

Toen ik vertrok kon ik een pizza, rode wijn en een ijsje bestellen. Dat is natuurlijk niet voldoende
Priester Jef Van der Gucht

Hij studeert sinds begin september Italiaans als voorbereiding op de studie. "Toen ik vertrok, kon ik alleen een pizza, rode wijn en een ijsje bestellen. Dat is natuurlijk onvoldoende om een cursus kerkelijk recht te volgen. Iedere richting heeft zijn eigen vakjargon, maar je moet de woorden errond toch een beetje begrijpen."

Strakke timing

Van der Gucht verblijft in het Belgisch college in Rome. "Dat is een huis dat ooit bestemd was voor Belgische bisschoppen als verblijfplaats voor priesters en eventueel zelfs seminaristen die verder studeren in Rome. Ondertussen is dat een huis voor de Broeders van Liefde en het is ook de plaats waar de bisschoppen priesters naartoe sturen die er studeren."

De priester leeft volgens een strak ritme: "Om 06.15 u. start ik met meditatie, en om 06.45 u. doe ik het ochtendgebed. Om 07.05 u. begint de eucharistie die 30 à 35 minuten duurt. Tegen 07.40 u. à 07.45 u. is dat dan gedaan. Dat is nog een luxe, dan heb ik nog tijd om te ontbijten en te vertrekken naar de les om 08.15 u."

Om 08.30 u. beginnen mijn lessen aan de universiteit, ik zal me moeten haasten na de viering 's morgens

Priester Jef Van der Gucht

Voorlopig vindt hij die timing nog vrij comfortabel, maar wanneer het academiejaar start, verandert dat: "De verschillende universiteiten hier beginnen op verschillende uren. Mijn universiteit begint om 08.30 u. wat wil zeggen dat ik na de mis mij ga moeten haasten om op tijd in de les te zijn. Of ik nu de metro of de fiets neem, die trip heeft echt zijn tijd nodig."

Het academiejaar in Rome start officieel op 4 oktober 2021.

Meest gelezen