Minister Dermagne (PS) laat onderzoeken of banken te veel aanrekenen voor geldafhalingen

De vermindering van het aantal bankautomaten mag de toegankelijkheid en de financiële dienstverlening niet in het gedrang brengen. Dat heeft vicepremier Pierre-Yves Dermagne (PS) gezegd in de Kamer. Hij reageert op de plannen van de vier grootbanken om het aantal bankautomaten drastisch te verminderen en meer in te zetten op "neutrale" Bancontact-automaten. Dat blijkt in sommige gevallen te leiden tot hogere kosten voor de klant.

De vier grootbanken willen het aantal bankautomaten tegen 2025 meer dan halveren, maar beloven wel een betere spreiding van de automaten. Daarom gaan ze samen nieuwe Bancontact-automaten uitrollen, waar hun klanten terecht zullen kunnen.

Toegankelijkheid en de kwaliteit van de financiële dienstverlening niet in het gedrang brengen

Vicepremier Pierre-Yves Dermagne (PS)

Dermagne kreeg daarover een aantal vragen in de Kamer. "Dergelijke gemeenschappelijke projecten kunnen de kosten van automaten voor de banken verminderen. Daar ben ik van overtuigd", reageert hij. "Maar ze mogen de toegankelijkheid en de kwaliteit van de financiële dienstverlening niet in het gedrang brengen." De minister erkent dat minder geldautomaten gevolgen heeft voor klanten die zich minder gemakkelijk kunnen verplaatsen en wil de vermindering "afremmen".

Hij heeft een brief geschreven aan de Nationale Bank. Hij wil de interbancaire tarieven laten analyseren. "Banken moeten interbancaire vergoedingen betalen wanneer hun klanten geld opnemen uit een geldautomaat van een andere instelling", zegt hij. "Hoe hoger deze vergoedingen, hoe meer de banken worden gestimuleerd om over een uitgebreid netwerk van geldautomaten te beschikken."

Het is hoogtijd dat de banken de wet respecteren, maar ook eerder aangegane engagementen en vooral hun klanten

Vicepremier Pierre-Yves Dermagne (PS)

Dermagne is vooral boos over een initiatief van KBC. Die grootbank wil zijn klanten blijkbaar extra kosten aanrekenen als ze geld afhalen aan een Bancontact-automaat. Nochtans is die bank zelf lid van Batopin, dat instaat voor de Bancontact-automaten. "Ik ben daar erg gechoqueerd door en ga dat onmiddellijk aanklagen bij KBC en Febelfin (Belgische Federatie van de Financiële Sector, red.) en hen om uitleg vragen", zegt de minister.

Volgens Dermagne is dat in strijd met het charter voor een universele dienstverlening door de banken en met het akkoord dat klanten recht geeft op 24 gratis geldafhalingen per jaar. "Het is hoogtijd dat de banken de wet respecteren, maar ook eerder aangegane engagementen en vooral hun klanten", aldus de minister. 

Bekijk hieronder de tussenkomst van Pierre-Yves Dermagne in de Kamer.

Videospeler inladen...

Meest gelezen