James Arthur Photography

Minister Dermagne verdedigt voorstel "uitkering na vrijwillig ontslag" en krijgt steun van Vooruit

Vicepremier en minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) verdedigt zijn voorstel om mogelijk te maken dat mensen ontslag nemen en een uitkering kunnen genieten. Maar hij zegt er meteen bij dat het hier gaat om 1 van 25 voorstellen om tot een hogere werkzaamheidsgraad te komen. Opvallend is dat Dermagne de steun krijgt van de Vlaamse socialisten van Vooruit. De onenigheid over de kwestie in de rangen van de meerderheid is met andere woorden nog niet van de baan.

Het voorstel van Dermagne om mogelijk te maken dat iemand vrijwillig ontslag neemt én een uitkering krijgt blijft de gemoederen in de meerderheid beroeren. De minister van Werk kreeg daarover vanmiddag lastige vragen vanuit de oppositie, maar ook van de liberale coalitiepartners. "Aangezien de werkloosheidsuitkeringen in ons land niet beperkt worden in de tijd, zet dit de deur open naar inactiviteit, terwijl we precies maatregelen moeten nemen om de activiteitsgraad te doen stijgen", vindt Tania De Jonge (Open VLD).

We hebben allemaal hetzelfde doel: 80 procent werkzaamheidsgraad

Minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS)

"Onze ambitie is meer mensen aan het werk krijgen, maar we zullen dat niet bereiken met karikaturen en dogmatische standpunten", antwoordt Dermagne. "Moedig zijn betekent alle pistes verkennen zonder taboes, om zo voor iedereen een kwalitatieve job te garanderen in een efficiënte arbeidsmarkt met sociale vrede." Hij benadrukt dat het hier gaat om 1 van 25 maatregelen die hij voorstelt om meer mensen aan het werk te krijgen. Door daar één iets uit te lichten gaat de samenhang van de maatregelen die hij voorstelt verloren, zegt hij.

Uiteraard zal een werkloosheidsuitkering na vrijwillig ontslag geen automatisme zijn. "Dit is natuurlijk met voorwaarden", zegt Dermagne. De minister betreurt "de georganiseerde lekken" die volgens hem het werk in de regering bemoeilijken. "We hebben allemaal hetzelfde doel: 80 procent werkzaamheidsgraad. Ik ben ervan overtuigd dat we dat samen kunnen en zullen bereiken."

Bekijk hier een deel van de tussenkomst van Pierre-Yves Dermagne in de Kamer.

Videospeler inladen...

Het valt mij toch op dat het soms moeilijk is om out of the box te denken

Kamerfractieleider Melissa Depraetere (Vooruit)

Gisteren was al duidelijk dat zowel de liberalen als CD&V het voorstel van Dermagne niet zien zitten, uit vrees dat zo nog meer mensen in de werkloosheid terecht zullen komen. Maar Vooruit schiet het voorstel van de minister van Werk niet af. "Het is belangrijk om te kaderen dat dit 1 van de 25 voorstellen is om ervoor te zorgen dat meer mensen aan de slag gaan", zegt Kamerfractieleider Melissa Depraetere (Vooruit) in "Villa Politica".  

"Het valt mij toch op dat het soms moeilijk is om out of the box te denken", aldus Depraetere. 

"We stellen vast dat er veel mensen zijn die hun job niet graag doen en niet altijd meer gemotiveerd zijn. Ten tweede zijn er ook veel vacatures voor knelpuntberoepen die niet worden ingevuld. Het kan een oplossing zijn als die twee aan elkaar worden gekoppeld."

Conclusie: de discussie in de regering over het arbeidsmarktbeleid is nog verre van beslecht. Het wordt vooral uitkijken of socialisten en liberalen erin zullen slagen elkaar te vinden. 

Bekijk hieronder een fragment van het interview met Melissa Depraetere in "Villa Politica".

Videospeler inladen...

Meest gelezen