Radio 2

Nederlandse ezels in de kijker bij de ‘ezels’ van Kuurne

10 oktober opent een tentoonstelling met een 1000-tal Nederlandse ezels in het gemeentehuis van Kuurne. Ze komen uit de verzameling van Hans en Hanneke Verheggen uit Weert (Nederlands-Limburg). Initiatiefnemer van de tentoonstelling is Bavikhovenaar Marc Vandebaveye, zelf ook een ezelliefhebber.

Komend weekend worden de jaarlijkse ‘Ezelsfeesten’ gehouden in Kuurne en rond die tijd ontstaan allerlei initiatieven rond het dier. “Hans en Hanneke waren trouwe bezoekers van de Ezelsfeesten en ik wist dat ze een mooie verzameling miniatuurezeltjes hadden. Ik vertelde hen over de bedoeling om hier een permanente tentoonstelling op te bouwen en ze waren meteen geïnteresseerd”, vertelt initiatiefnemer Marc Vandebaveye. 

Alles samen hebben we 7000 beeldjes van ezels, maar hier stellen we er een 1000 tal in de kijker.

Hanneke Verheggen, collectioneur uit het Nederlandse Weert

De tentoonstelling opent een week na de Ezelsfeesten en kan bezocht worden in het gemeentehuis tijdens de openingsuren. Kuurne levert de toonkasten waarin de beeldjes, mooi gerangschikt rond 22 thema’s worden uitgestald. Bij de tentoonstelling kan je ook een gidsboekje krijgen met daarin een beschrijving van de tentoongestelde ezels. 

"Zolang ze maar niet in de container belanden"

Het was niet moeilijk om het Nederlandse koppel te overtuigen. Het is slechts een deeltje van hun verzameling, want alles samen hebben ze zo’n 7.000 beeldjes en duizenden afbeeldingen en geborduurde stukken. “Het is de bedoeling dat de kasten regelmatig aangevuld worden met een ander deel van onze verzameling”, zegt Hanneke Verheggen. “We blijven niet eeuwig leven natuurlijk en we zijn maar met zijn tweeën, Hans en ik. Ik vrees dat onze verzameling wel eens in een container zou kunnen belanden als we er niet meer zijn. Dan is dit een veel betere oplossing.” 

Meest gelezen