Ömer Sercik uit Beringen wint Inclusiviteitsprijs van UHasselt: "Een complex probleem oplossen, dat geeft me voldoening"

De 24-jarige masterstudent biostatistiek Ömer Sercik uit Beringen heeft de inclusiviteitsprijs van de UHasselt gewonnen. Ömer begint nu aan zijn laatste jaar biostatistiek, maar hij heeft ook al een diploma fysica op zak. En met de Young Phys-X-Academy probeert hij jongeren warm te maken voor natuurkunde. Als niet-westerse student is hij een rolmodel voor andere jongeren, vindt de UHasselt.

Wiskunde, chemie, fysica, ... ook student Ömer Sercik uit Beringen vindt het moeilijk, maar tegelijk ook mooi en boeiend. "Een complex probleem kunnen oplossen, dat geeft me voldoening." Ömer wil zijn passie voor natuurkunde ook doorgeven aan andere jongeren, zo werkt hij mee aan de Young Phys-X-Academy van de UHasselt. "Veel jongeren uit de middelbare school weten niet goed wat ze later kunnen doen met een diploma wiskunde en fysica. Voor richtingen zoals rechten of geneeskunde is dat wel heel duidelijk. Met de Young Phys-X-Academy willen we daar verandering in brengen." 

Ömer Sercik werd maar liefst door 3 professoren voorgedragen voor de inclusiviteitsprijs. “In 2020 behaalde Ömer als een van de eerste studenten met een niet-westerse migratie-achtergrond een bachelordiploma in de fysica aan de UHasselt", legt prof. dr. Jean Manca uit. "Er is in deze studierichting nog altijd een significante ondervertegenwoordiging van studenten met een migratie-achtergrond. Rolmodellen zoals Ömer Sercik kunnen zeer inspirerend zijn om dit te doorbreken." 

En Ömer is niet alleen geëngageerd, hij is ook ambitieus. "Ik wil volgend jaar graag gaan doctoreren. Ik kijk daar echt naar uit, ik heb geen plan B."

Meest gelezen