Videospeler inladen...

Otis (5) heeft zeldzame ziekte en kan nog geen vaccin krijgen, mama waarschuwt: "Niet iedereen is al beschermd"

1 oktober: voor velen het startschot van het rijk der vrijheid, maar niet voor iedereen. Anne Van Deun ziet met lede ogen aan hoe straks mondmaskers niet langer verplicht zijn in horeca en winkels. Haar 5-jarig zoontje Otis lijdt aan een zeldzame beperking én een immuunziekte, maar het ziet er niet naar uit dat hij snel gevaccineerd wordt. “We kunnen geen volledige maatschappij gijzelen, maar besef alsjeblieft: niet alle kwetsbaren in onze samenleving zijn al beschermd tegen het coronavirus.”

“Otis is geboren met een heel zeldzame beperking. Er zijn in België maar twee kindjes zoals hij, en slechts acht wereldwijd”, schetst Anne Van Deun. “Daarbovenop lijdt hij aan een primaire immuundeficiëntie die we nog niet onder controle hebben. Hij krijgt elke dag antibiotica en wekelijks een baxter. Proberen we dat af te bouwen, dan krijgt hij na een tweetal dagen hoge koorts. Hij is een stuk vatbaarder voor virussen dan andere kinderen van zijn leeftijd.” 

"Niet iedereen is bewust niet-gevaccineerd"

Toen in maart 2020 een onbekend virus vanuit China kwam overgewaaid, was het dan ook alle hens aan dek. “Nog voor de lockdown werd aangekondigd, ging ons hele gezin in quarantaine.” Het hele gezin, dat zijn Anne, haar echtgenoot, Otis en zijn twee broertjes. “Mijn man en ik telewerkten, de kinderen bleven thuis van school. Enkele weken werden zes maanden. We zetten geen voet verder dan onze eigen tuin.” En dat was niet eenvoudig. “Otis’ broertjes leden enorm onder de situatie. Bovendien: hoe langer we Otis thuishielden, hoe groter zijn achterstand werd.”

En dus nam de familie de draad van het leven weer op, al ging dat langzaam. “Pas twee weken geleden durfden we voor het eerst naar de supermarkt."

In onderstaande reportage vertelt mama Anne over de impact van de aangekondigde versoepelingen op haar gezin:

Videospeler inladen...

Vaccinatie jonge kinderen niet voor meteen

De vaccinatie van kinderen jonger dan 12 is niet voor meteen. Eerder deze week kondigde Pfizer/BioNTech aan dat volgens eigen studies hun vaccin veilig is voor kinderen van 5 tot 11 jaar, maar het is daarmee nog niet zeker dat we in ons land effectief jonge kinderen zullen vaccineren. “Het is nu aan Pfizer om goedkeuring te vragen aan het Europese geneesmiddelenbureau EMA”, legt Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) uit. Dat is volgens het EMA nog niet gebeurd, al verwachten ze begin oktober een verzoek. Moderna zou begin november volgen. Vier weken na de aanvraag volgt het verdict.

Meest gelezen