archieffoto

Ondernemers zetten hun schouders onder het Grootste Bos in Bocholt

In Bocholt wordt in februari een nieuw bos aangeplant, dankzij giften van lokale ondernemers. Bocholt is namelijk een van de 6 gemeenten die meewerken aan de campagne ForestFWD. Het gaat voorlopig om een bescheiden bos van 40 are in de Vallei van de Abeek. 

Met de campagne Het Grootste Bos wil ForestFWD tientallen hectare extra bos aan te planten in Vlaanderen, samen met de lokale ondernemers en lokale overheden. De gemeente Bocholt was er meteen voor gewonnen. "Vergroening, bebossing, ontharding, dat zijn thema's die momenteel aan de orde zijn', vertelt schepen van Natuur Erik Vanmierlo (SAMEN). "We willen daar als gemeente op inspelen." 

Het nieuwe bos komt in de deelgemeente Reppel. "Het perceel ligt in de Waterstraat en grenst aan de Vallei van de Abeek." Het bos blijft qua oppervlakte vrij bescheiden. "Er zullen zo'n 800 bomen worden aangeplant op een terrein van 41 are", legt Frank Missoul van ForestFWD uit. "Maar grond is relatief schaars. Dus de naam Het Grootste Bos verwijst niet naar de grootte van het perceel, maar wel naar de combinatie van al die percelen in Vlaanderen samen." Ook in Geraardsbergen, Kortrijk, Lubbeek, Roeselare en Tremelo zullen er bossen aangeplant worden. 

Ik denk niet dat wij ons imago moeten oppoetsen

Erik Vanmierlo, schepen van Natuur in Bocholt

De afgelopen jaren kreeg Bocholt veel kritiek op de plannen om op grote schaal bos te kappen, om zand te kunnen ontginnen in Kaulille. Wil de gemeente met dit initiatief haar imago vergroenen? "Ik denk niet dat wij ons imago moeten oppoetsen", gaat Vanmierlo verder. "Want het zandverhaal, op de lange termijn is dat ook een goede zaak voor onze gemeente."

Mediafiguur Saartje Vandendriessche is het gezicht van de campagne Het Grootste Bos. "Wat De Warmste Week betekent voor maatschappelijke initiatieven, wil Het Grootste Bos worden voor de Vlaamse natuur", klinkt het.  

Meest gelezen