Opnieuw jonge vrouw vermoord in Londen op 5 minuten wandelen van haar huis, burgemeester spreekt van “geweldepidemie”

In Zuid-Londen, in het Verenigd Koninkrijk, is de 28-jarige leerkracht Sabina Nessa vermoord op weg van haar huis naar een pub, dat is zo’n vijf minuten lopen. Dat heeft de Londense Metropolitan Police meegedeeld. Haar dood leidt opnieuw tot een golf van verontwaardiging in het VK over geweld tegen vrouwen. De Londense burgemeester Sadiq Khan spreekt over een “epidemie van geweld tegen meisjes en vrouwen”.

Sabina Nessa was sinds vrijdagavond vermist. Volgens de politie had Nessa haar woning in de wijk Greenwich omstreeks 20.30 uur verlaten.  Ze had afgesproken met een vriend in een pub in de buurt. Ze zou door Cator Park gelopen zijn,  een park dat tussen haar woning en de pub ligt. Zaterdag werd haar lichaam teruggevonden in het Cator Park. 

"Sabina's tocht zou iets meer dan vijf minuten geduurd moeten hebben, maar ze kwam nooit op haar bestemming aan”, zei inspecteur Joe Garrity. “We weten dat de gemeenschap terecht geschokt is, net als wij. We zetten alle beschikbare middelen in om de verantwoordelijke te vinden.”

De politie riep de bevolking op om mogelijke aanwijzingen te melden. Het onderzoek loopt. Het is nog niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor haar dood of wat de precieze doodsoorzaak is. Een verdachte werd opgepakt, maar later terug vrijgelaten. 

Sabina's tocht zou iets meer dan vijf minuten moeten geduurd hebben, maar ze kwam nooit op haar bestemming aan

Politie-inspecteur

Nessa gaf les in de basisschool in Lewisham, in Zuid-Londen. Volgens haar neef Zubel Ahmed was ze “een van de meest vriendelijke en zorgzame personen” die hij heeft gekend. “Ik begrijp niet hoe iemand dit kan doen, echt niet. Het is een groot, groot verlies voor onze familie.”

"Intimidatie van vrouwen moet misdrijf worden”

In een reactie op de dood van Nessa noemde de Londense burgemeester Sadiq Khan het geweld tegen vrouwen en meisjes een “epidemie”. Khan zei dat tijdens het nieuwsprogramma Good Morning Britain. "Ik denk dat we van misogynie een haatmisdrijf moeten maken. Ik denk dat intimidatie van vrouwen in de publieke ruimte een misdrijf zou moeten zijn", zei Khan voorts.

"Tussen internationale vrouwendag (8 maart) vorig jaar en internationale vrouwendag dit jaar zijn in het hele land 118 vrouwen gedood door mannen in het VK", aldus Khan.

"Het is niet verbeterd na moord op Everard"

De moord op deze jonge vrouw doet denken aan de moord op Sarah Everard. De 33-jarige Everard verdween op 3 maart in Zuid-Londen op weg naar huis. Een aantal dagen later werd haar lichaam gevonden in een zogenaamde "big bag", die onder meer in de bouw gebruikt wordt. De zak werd gevonden in een bosje in de buurt van Kent, bijna 80 kilometer van de plek waar ze voor het laatst was gezien.

De hoofdverdachte, politieagent Wayne Couzens, bekende dat hij Everard ontvoerd, verkracht en vermoord had. Zijn vonnis wordt volgende week verwacht.

Sinds de moord op Everard is feminicide opnieuw meer onder de aandacht gekomen in het VK. Maar op sociale media schrijven velen dat er weinig is veranderd sinds haar dood.

"De media vragen zich vandaag af: is het verbeterd sinds de moord op Sarah Everard? Het antwoord is NEE.", schreef Mandu Reid, leider van de Partij voor Vrouwengelijkheid, op Twitter.

Ze klaagt ook aan dat niet alle slachtoffers dezelfde aandacht krijgen in de media. Ze vindt dat de moord op Nessa minder aandacht krijgt omdat het een gekleurde vrouw is. Vrijdag wordt er een wake gehouden voor Sabina Nessa, net zoals voor Sarah Everard gebeurde. 

Wake voor Sarah Everards
AFP or licensors

Meest gelezen