Marc Coucke en Roger Vanden Stock, na de verkoop van RSCA aan Coucke

Parket wil ex-toplui Anderlecht vervolgen voor onregelmatigheden bij verkoop aan Marc Coucke

Het federaal parket wil een aantal ex-toplui van RSC Anderlecht vervolgen voor onregelmatigheden bij de verkoop van de voetbalclub aan Marc Coucke. Dat schrijft de krant De Tijd en het werd bevestigd aan onze redactie. Het gaat om voormalig clubeigenaar Roger Vanden Stock, voormalig algemeen manager Herman Van Holsbeeck en ex-CEO Jo Van Biesbroeck. Het parket geeft geen commentaar en ook Anderlecht zelf wil niet reageren.

De Brusselse onderzoeksrechter heeft het onderzoek naar de verkoop van de voetbalclub aan Marc Coucke afgerond. Het federale parket wil Vanden Stock, Van Holsbeeck en Van Biesbroeck nu voor de rechter brengen voor fraude, witwassen en valsheid in geschrifte. Het dossier gaat nu naar de Brusselse raadkamer en die moet dan beslissen of de mannen doorverwezen worden naar de correctionele rechtbank. 

Bekijk het verslag uit "Het journaal" hier:

Videospeler inladen...

Het onderzoek naar de verkoop van RSCA werd opgestart nadat tijdens de doorlichting van de transfer van Aleksandar Mitrovic aanwijzingen gevonden werden dat de verkoop van de club niet volgens de regels was verlopen. Zo bleek het bod van de nieuwe eigenaar Marc Coucke niet het hoogste, toen aan het licht kwam dat Ghelamco-eigenaar Paul Gheysens maar liefst 91 miljoen euro over had voor Anderlecht. Volgens De Tijd meent het parket dat sommige personen commissies hebben opgestreken bij de verkoop van de club, terwijl ze niet deelnamen aan de onderhandelingen. Marc Coucke zou als benadeelde partij beschouwd worden, aangezien hij tot 5 miljoen te veel zou hebben betaald voor de club.

Naast Vanden Stock, Van Holsbeeck en Van Biesbroeck, wordt volgens bronnen dichtbij het onderzoek nog een vierde partij vermeld in het dossier. Het advocatenkantoor Clifford Chance zou zich moeten verantwoorden voor valsheid in geschrifte, witwassen en schending van het beroepsgeheim. Het is voorlopig onduidelijk of het parket ook nog andere mensen wil vervolgen in dit dossier.

Marc Coucke: "Verheugd en tegelijk triest"

Marc Coucke reageert via Twitter op de zaak. Hij bedankt het gerecht en laat weten dat hij en de club onderzoeken of ze zich burgerlijke partij zullen stellen.

Meest gelezen