BELGA

Inleidingszitting in zaak-Sanda Dia afgelopen na schorsing: neutraliteit van rechter in twijfel getrokken 

Bijna drie jaar na de dood van Sanda Dia is vanmorgen het proces tegen 18 leden van studentenclub Reuzegom van start gegaan. De zitting werd een uur lang geschorst na een vraag van Louis De Groote, advocaat van één van de beklaagden, of één van de rechters nog verbonden is aan de KU Leuven. Dat is de universiteit waar Sanda Dia aan verbonden was. 

De inleidingszitting was nog maar net begonnen, of ze werd al geschorst. Louis De Groote, advocaat van een beklaagde, stelde zich vragen bij de samenstelling van de rechtbank. Hij denkt dat één van de rechters nog verbonden is aan de KU Leuven en ziet daar een probleem in. "Dat is voor ons problematisch omdat de KU Leuven reeds een benadeelde partij is en dat zij verschillende keren een standpunt heeft ingenomen gedurende het onderzoek, publieklijk", aldus advocaat De Groote.  Sanda Dia was student aan de KU Leuven.

Bekijk het verslag uit "Het journaal" hier:

Videospeler inladen...
Dit is niet iets dat je alle dagen tegenkomt, wat er daarnet gebeurd is.
Louis De Groote - Advocaat van één van de beklaagden

“Je moet weten dat mensen die personeelslid zijn de verplichting hebben om de belangen van de KU Leuven altijd na te streven", gaat De Groote verder. "Dus op dat moment stonden wij voor blok en wilden wij op een zo sereen mogelijke manier dat debat starten. Maar wij blijven nu op onze honger zitten wat betreft het antwoord op die toch wel prangende vraag. Dit is niet iets dat je alle dagen tegenkomt, wat er daarnet gebeurd is. Ik betreur de gang van zaken maar respecteer elke rechterlijke beslissing. ”

De KU Leuven legde begin dit jaar nog nieuwe sancties op aan zeven leden van Reuzegom voor hun betrokkenheid bij de dood van Sanda Dia. Als één van de rechters effectief nog betrokken is bij de universiteit, zou die niet onafhankelijk kunnen oordelen. 

Een schijn van partijdigheid moet je in processen helemaal vermijden
Sven Mary - Advocaat van de vader van Sanda Dia

Meester Sven Mary, advocaat van de vader van Sanda Dia, vindt het een zeer terechte vraag die door de verdediging gesteld wordt. "Het gaat over een schijn van partijdigheid en dat moet je in processen helemaal vermijden", aldus Mary. "Dat er geen antwoord op gekomen is, vind ik een beetje spijtig."

Op 12 oktober start het proces en komen onder meer deskundigen aan het woord. Als de rechter in kwestie tegen dan vervangen is, kan het proces gewoon doorgaan. Als ze nog wel altijd zetelt, dan overweegt advocaat De Groote om een wrakingsverzoek neer te leggen, en wordt het proces wellicht opnieuw uitgesteld. De pleidooien zouden pas van start op vrijdag 22 april 2022. De Reuzegommers riskeren tot 15 jaar cel.

Inleidingszitting

Om 10 uur vanmorgen werden alle partijen in de zaak rond Sanda Dia verwacht in de rechtbank in Limburg voor de eerste procesdag. Familie en vrienden van Sanda waren aanwezig. Ook twee Reuzegommers en een resem advocaten zakten naar de rechtbank van Hasselt af. Het ging om een inleidende zitting waarop de echte inhoudelijke procesdagen werden vastgelegd, samen met de rechtbank. 

Jaar vertraging en uitstel

De 20-jarige student Sanda Dia kwam in december 2018 om het leven na een extreem doopritueel van (de ondertussen ontbonden) studentenclub Reuzegom. Hij moest tijdens een ontgroeningsweekend liters alcohol en visolie drinken en in een ijskoude put staan. 

Na de afronding van het onderzoek gaf het parket in juli vorig jaar te kennen dat ze 18 leden van Reuzegom voor de rechter wilde brengen voor onder meer onopzettelijke doding, het opzettelijk toedienen van schadelijke stoffen met de dood tot gevolg, onterende behandeling en schuldig verzuim. Enkele maanden daarna, in september, stond de raadkamer gepland, die zou moeten beslissen of (en wie van) de 18 Reuzegommers inderdaad voor de strafrechter moeten komen. Maar verschillende partijen vroegen (en kregen) extra onderzoeksdaden en de raadkamer werd uitgesteld.

Nadat de extra onderzoeksdaden waren afgerond stond een nieuwe raadkamer gepland in juni dit jaar. Maar een van de partijen wilde de voorzitter van de raadkamer laten vervangen, omdat ze niet neutraal zou zijn. Dat "wrakingsverzoek" werd uiteindelijk niet ingewilligd, maar de raadkamer moest wel opnieuw worden uitgesteld. In augustus (bijna een jaar na de oorspronkelijk geplande raadkamer) was het dan echt zover en kon de raadkamer uitspraak doen: de 18 leden werden allemaal doorverwezen naar de strafrechter. Niemand van de 18 Reuzegommers ging in beroep tegen die doorverwijzing. 

Bekijk hieronder een overzicht van de zaak-Sanda Dia in 1 minuut:

Videospeler inladen...

Meest gelezen