Wie wil internetsensatie "Side-eyeing Chloe" kopen als digitaal kunstwerk?

In 2013 werd de toen 2-jarige Amerikaanse peuter Chloe Clem een internethit door een meme waarin ze nogal bedenkelijk in de camera kijkt, nadat haar ouders haar op een verrassingsreisje hadden getrakteerd. Het beeld zal nu geveild worden als NFT, een nieuw digitaal certificaat van eigendom voor dingen op het internet.

In 2013 wilden David en Katie Clem uit de Amerikaanse staat Utah hun dochtertjes Lily en Chloe verrassen met een onverwachts reisje naar Disneyland. Pas onderweg in de auto vertelden ze de kinderen waar ze naartoe reden. Oudste zusje Lily barstte in tranen uit, en hoe de toen 2-jarige Chloe reageerde? Dat kan je in het YouTube-filmpje ontdekken. 

Het filmpje ging binnen de kortste keren viraal, 8 jaar later is het al meer dan 20 miljoen keer bekeken. En daar heeft de bedenkelijke blik van de kleine Chloe veel, zoniet alles, mee te maken. "Side-eying Chloe" werd een hit als "meme" (een visueel grapje, red) op sociale media, als reactie op iets wat een beetje ongemakkelijk aanvoelt.

"Chloe vindt het heel cool"

Chloe en haar familie gaan het beeld nu verkopen onder de vorm van een non-fungible token, een "niet vervangbaar token" of NFT. Een NFT is een uniek digitaal certificaat dat de echtheid garandeert en dat bepaalt wie eigenaar is van iets op internet. Ze zullen worden uitbetaald in ether, dat is een soort digitale munt. Bieden kan vanaf een waarde van 75.000 dollar (omgerekend zo'n 64.000 euro).

Moeder Katie vertelt aan BBC dat het heel vreemd voelde om haar dochter als internetsensatie te zien opduiken. "Het was heel vreemd en heel overweldigend. Vrienden en familie stuurden mij die memes door, vandaag krijg ik er nog." Volgens haar is het een logische stap om het beeld van de iconische "Side-eying Chloe" te verkopen. "Zeker als een Chloe-fan het kan kopen. Chloe zegt dat ze het heel cool vindt. Echt iets voor een 10-jarige om te zeggen."

Chloe, nu 10 jaar, met haar moeder Katie

Wat zijn NFT's?

Een NFT is een digitaal certificaat van eigendom dat gelinkt kan worden aan een digitaal of fysiek voorwerp. Door een NFT te kopen, word je eigenaar van een digitaal product, zonder dat je daarmee ook speciale rechten krijgt. De maker heeft dus nog steeds de auteursrechten.

Een NFT kan vanalles zijn, een YouTube-filmpje bijvoorbeeld, zoals het ook al wereldberoemde filmpje "Charlie bit my finger". Daarin zat de 3-jarige Harry tv te kijken met zijn 1-jarige broertje Charlie. Harry besloot zijn vinger in Charlie's mond te steken, waarna Charlie beet. Dat filmpje werd eind mei als NFT geveild voor maar liefst 760.000 dollar. Na die veiling werd het offline gehaald, je kan het oorspronkelijke filmpje dus niet meer bekijken. Maar ook een kunstwerk of een post op sociale media kan een NFT zijn. In maart werd bijvoorbeeld de allereerste tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsey uit 2006 geveild voor 2,9 miljoen dollar.

Is digitale kunst kopen wel een goede investering? Luc Thomas, ondernemer en expert in digitaal geld, liet zijn licht schijnen in "Laat" op Eén, eind mei..

Videospeler inladen...

Meest gelezen