Pexels - Helena Lopes

1 op de 3 hondentoiletten in Gent verdwijnt omdat er te veel sluikstort op ligt

De stad Gent wil een derde van de hondentoiletten in de stad weghalen. Dat doet ze omdat er op die plekken veel sluikstort gebeurt. In de plaats komen er hondenpoeppalen of afvalkorven.

Gent telt meer dan 180 hondentoiletten. Daarvan zullen er ongeveer 60 verdwijnen de komende twee jaar. De toiletten zijn afgebakende stukken in de stad waar honden hun gevoeg kunnen doen. Maar er blijkt een probleem te zijn: de toiletten worden niet altijd gebruikt en er ligt ook vaak vuilnis. Schepen Tine Heyse: "Blijkt dat de honden er niet hun gevoeg doen, maar dat de eigenaar wel het zakje er deponeert."

De hond doet er zijn gevoeg niet in, de eigenaar smijt er wel het zakje met de hondenpoep in

Schepen Tine Heyse (Groen)

"De toiletten worden gewoon niet gebruikt zoals het moet: namelijk dat de hond er naartoe gaat en er zijn 'kakske' deponeert. Op dit moment wordt het vaak gebruikt om de zakjes, waar de poep inzit, te smijten. En er ligt vaak sluikstort", zegt schepen Heyse. "We zoeken dus een betere oplossing voor de hondenpoep."

Wat mag een hondeneigenaar doen in Gent? Op de website van de stad Gent staat het volgende: "In een hondentoilet mag jouw hond zijn behoefte doen en je mag er ook hondenpoepzakjes in achterlaten." Dus eigenlijk mag het wél, maar de hoeveelheid blijft een probleem. De plaatsen trekken ook sluikstorters aan en veel honden maken gewoon niet echt gebruik van de toiletten.

Afvalbak of hondenpoeppaal

Daarom gaat de stad een deel vervangen door een afvalbak of een hondenpoeppaal. "De hondenpoep komt dus zeker niet op straat terecht. Dit is een veel efficiëntere oplossing", zegt de schepen.

Mijn hond eet de zakjes op, dus liever een vuilnisbak in de plaats

Gents hondenbaasje

Een inwoonster van Ledeberg, bij Gent, vindt de nieuwe maatregel niet zo erg: "Zo lang er maar een vuilbak in de plaats komt", zegt ze. De vrouw heeft zo haar eigen reden om haar hond niet per sé meer in een hondentoilet te laten gaan: "Ik zit met het probleem dat mijn hond de zakjes opeet. En ik heb dat nog al gehoord van anderen." Ze vindt de regel wel dubbel. "Want hier in Ledeberg ligt er veel hondenpoep op straat. Ik vind dat er dus zeker wel meer vuilnisbakken moeten komen."

Hondenlosloopweides

Naast de hondentoiletten biedt de stad ook ruimte om honden zonder leiband te laten rennen met een 22-tal hondenlosloopweides. En er is vraag naar meer, volgens Heyse. "We hebben 32.000 honden in de stad. We bekijken nu of we de 4 tijdelijke hondenlosloopweides die we hebben definitief kunnen maken. En er moeten er ook 5 extra komen. Vooral in de omgeving rond de Dampoort is dat nodig."

Tegen 2022 zouden er 30 hondentoiletten verdwijnen, het jaar erop dan nog eens 30. De nieuwe hondenlosloopweides zullen er zeker komen, maar wanneer is nog niet zeker.

Meest gelezen