Videospeler inladen...

Welke politici zijn betrokken? En is betere milieuwetgeving nodig? Jullie vragen na "Pano" over vervuiling beantwoord 

In "Pano" getuigden gisteren verschillende ambtenaren dat het niet altijd mogelijk is om de vervuiling van bedrijven, zoals de PFOS-vervuiling van chemiebedrijf 3M in Zwijndrecht, goed te controleren. Dat zou liggen aan besparingen, maar ook aan leidinggevenden die op de rem staan. Hoe reageren politici op de reportage? En wat met de mensen die schade hebben ondervonden door de PFOS-vervuiling? We leggen jouw vragen voor aan de maker van de reportage, Fabian Lefevere, in #steljevraag.

Welke politici zijn verbonden met de PFOS-zaak? En hoe reageren ze op de reportage?

In de uitzending vertelden getuigen over falende controles op vervuiling in de afgelopen vijftien jaar. Over die periode waren er verschillende Vlaamse ministers van Leefmilieu. Journalist Fabian Lefevere, die de reportage maakte, geeft een overzicht van wie wanneer op de stoel zat:

Videospeler inladen...

Ondertussen hebben een aantal van die ministers ook gereageerd op de reportage. En de reacties zijn volgens Lefevere allemaal vrij gelijklopend. "Hilde Crevits en Joke Schauvliege zeggen bijvoorbeeld allebei dat de klokkenluiders zich kunnen melden en moeten meewerken aan de onderzoekscommissie."

Daarvoor bestaat een speciale regeling, verduidelijkt Lefevere. "Die moet verhinderen dat de klokkenluider zelf het slachtoffer wordt van zijn of haar eigen verhaal. Veel mensen durven zich niet te melden omdat ze schrik hebben dat hun carrière dan zal stuklopen."

Ook huidig Vlaams minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) wijst op de klokkenluidersregeling in haar reactie:

Videospeler inladen...

Intussen heeft minstens één getuige uit de reportage zich gemeld bij Audit Vlaanderen, die zulke klachten bekijkt. 

Wie draagt de politieke verantwoordelijkheid voor de PFOS-vervuiling?

Wie de verantwoordelijkheid draagt en wie op welk moment op de hoogte was van bepaalde informatie, wordt uitgezocht in een speciale onderzoekscommissie die daarvoor is opgericht in het Vlaams Parlement:

Videospeler inladen...

Maar het is niet zeker of we ook echt antwoord zullen krijgen op de verantwoordelijkheidsvraag, zegt Lefevere. "CD&V heeft de meeste ministers van Leefmilieu geleverd, maar ik kan me voorstellen dat zij zich niet laten doen in zo'n onderzoekscommissie."

"Bovendien maken zij deel uit van de Vlaamse regering op dit moment en als de onderzoekscommissie te fors doorgaat, kan dat gevolgen hebben voor de stabiliteit van de Vlaamse regering. De vraag is dan of de andere partijen in die regering, Open VLD en N-VA, bereid zijn om die prijs te betalen."

Wat met de mensen die schade hebben ondervonden door de PFOS-vervuiling?

Kijker Jean vraagt zich vooral af wat er gedaan gaat worden voor het gezin uit de "Pano"-reportage met zeer hoge PFOS-waarden in hun bloed. "Normaal is het principe 'de vervuiler betaalt' en dat is in dit geval duidelijk chemiebedrijf 3M", weet Lefevere. De Vlaamse regering heeft al gezegd dat 3M de saneringskosten voor hun rekening zullen moeten nemen." 

Maar daarmee zijn de gezondheidskosten natuurlijk nog niet betaald:

Videospeler inladen...

Waarom worden de controles op grote bedrijven niet gedaan door onafhankelijke organisaties?

De "Pano"-reportage bracht aan het licht dat milieu-inspecteurs hun werk, naar eigen zeggen, niet naar behoren kunnen uitoefenen door onder andere beïnvloeding van hun leidinggevenden. Kan de controle dan niet op een andere manier gebeuren?

Videospeler inladen...

Is er betere milieuwetgeving nodig?

Volgens Lefevere zijn de milieuregels niet noodzakelijk het probleem. "Die zijn best wel streng en je moet ook begrijpen dat die voor een groot deel uit Europa komen." De federale en Vlaamse regering hebben met andere woorden ook niet altijd te kiezen wat de regels precies zijn. Waar loopt het dan wel mis? 

Videospeler inladen...

Wil je de volledige #Steljevraag met journalist Fabian Lefevere herbekijken? Dat kan hieronder:

Videospeler inladen...

De reportage van Pano vind je hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen