© Thomas Verstraeten

Theatermaker Thomas Verstraeten bouwt eigen straat na in karton: acteurs zijn allemaal mensen uit de wijk

Beeldend kunstenaar en theatermaker Thomas Verstraeten maakt een grootse voorstelling over de straat waar hij woont, in de Seefhoek in Antwerpen-Noord. Voor de Familiestraat liet hij zijn eigen straat op ware grootte nabouwen in karton. Samen met tweehonderd buurtbewoners speelt hij het voorbije coronajaar na en wekken ze de straat opnieuw tot leven.

In een grote hangar op het Antwerpse Petroleum-Zuid bouwde Thomas Verstraeten voor zijn voorstelling Familiestraat een exacte kopie van zijn eigen straat in karton. 200 buurtbewoners kon hij overtuigen om deel te nemen aan zijn project. "Ik ben bij al mijn buren gaan aanbellen. Zij waren heel open en warm, en bereidt om naar mijn verhaal te luisteren", vertelt Verstraeten in Start je dag op Radio 2 Antwerpen.

In 35 scènes  gaan we het vermaledijde jaar 2020 opnieuw naspelen"

Thomas Verstraeten, beeldend kunstenaar en theatermaker

Toeterende auto's, fietsende kinderen, vuilnisophalers, .. aan de hand van alledaagse scènes beelden  200 buurtbewoners het leven in de straat uit. De voorstelling duurt zes uur waarin een heel jaar voorbij komt.  De theatermaker gaat op zoek naar de relatie tussen wat zich in de straat afspeelt, en wat op datzelfde moment in de wereld gebeurt. "We beginnen op oudejaarsnacht, je ziet de seizoenen verglijden, en we eindigen terug op 31 december. In 35 scènes  gaan we het vermaledijde jaar 2020 opnieuw naspelen", vertelt Verstraeten. Het publiek zit op een tribune op de kop van de straat.  De voorstelling wordt opgedeeld in 3 blokken van 2 uur. "Je kan dus de volledige voorstelling van 6uur zien, maar je kan ook een stukje komen zien." 

Thomas Verstraeten woont zelf in de Familiestraat, in de Seefhoek. "Het is een hele levendige straat, een heel diverse straat ook. Hij ligt in een buurt die regelmatig negatief in beeld komt, maar ik woon hier enorm graag. Als je ziet wat hier allemaal is: een kerk, een moskee, een groothandel voor Chinese restaurants, een yogastudio, een psychologiepraktijk. Het is één van de bijzonderste plekken in Antwerpen", vertelt Verstraeten.

Tickets voor de voorstelling Familiestraat op 25 en 26 september zijn te verkrijgen via www.desingel.be

Beluister hieronder het interview met Thomas Verstraeten.

Meest gelezen