Terug van weggeweest: de traditionele togastoet bij aftrap van academiejaar UHasselt

De togastoet is ook in hartje Limburg terug van weggeweest: academici en andere notabelen in traditionele klederdracht wandelden deze voormiddag van de gouverneurswoning naar het oude stadhuis in Hasselt. “Heel fijn om het academiejaar opnieuw feestelijk te kunnen inzetten, want vorig jaar hebben we de stoet der togati moeten overslaan”, zegt rector Bernard Vanheusden van de UHasselt. 

“De band met de stad wordt sterker”, stelt rector Vanheusden in zijn speech. “We behouden onze groene campus in Diepenbeek maar trekken met een aantal opleidingen naar het Hasseltse stadscentrum. Onze rechtenfaculteit was al gevestigd in de Oude Gevangenis, maar het rectoraat en de richting mobiliteitswetenschappen krijgen nu een nieuwe stek in de Herkenrodekazerne. Later staat ook het te renoveren Begijnhof op het programma, de faculteit Architectuur en Kunst zal daar intrekken. Op deze manier denken we samen met de stad na over de herinrichting van erfgoedsites.”

(Lees verder onder de foto. )

Nieuwe opleidingen

Het nieuwe academiejaar zal ook in het teken staan van de uitwerking van vier nieuwe opleidingen. “Het is belangrijk dat we in Brussel blijven ijveren om een gelijkwaardig pakket te verkrijgen voor Limburg”, zegt burgemeester Steven Vandeput (N-VA). “Wij steunen de universiteit in haar groeiplannen, al moet alles ook behapbaar en te organiseren zijn. Bovendien zijn de relaties met de academische instanties rondom ons, van Antwerpen, Leuven tot Maastricht, ook erg belangrijk.”

Meest gelezen