foto: Radio 2

UHasselt en PXL openen academiejaar met internationalisering en een grote glimlach

Vandaag is het academiejaar van de Universiteit Hasselt en Hogeschool PXL officieel geopend. Op de openingszitting deden rector Bernard Vanheusden en directeur Ben Lambrechts hun toekomstvisie uit de doeken. 

De hogeschool en de universiteit vormen samen de Associatie Universiteit-Hogescholen Limburg (AUHL), met een gloednieuw logo. Voorzitter van de associatie Willy Claes zette zich tijdens de openingszitting in het cultureel centrum in Hasselt aan een vleugelpiano en speelde het Limburgs volkslied. Terwijl de hogeschool en de universiteit nog altijd heel erkentelijk zijn voor het bronsgroen eikenhout van de eigen regio en de versterking ervan, wordt de blik ook ruimer. 

Internationalisering

Internationalisering is dan ook één van de speerpunten voor rector Bernard Vanheusden. "Een internationale omgeving is zowel voor studenten als personeelsleden enorm stimulerend", zegt Vanheusden. "Een student die bijvoorbeeld op Eramusuitwisseling gaat, die maakt ervaringen mee voor het leven. Studenten die op hun beurt naar ons toe komen, en vervolgens terug naar huis gaan en over ons vertellen, zijn ook belangrijk. Dat alles zijn noodzakelijke aspecten." De universiteit wil ook inzetten op universitaire ontwikkelingssamenwerking en wil meer professoren binnenhalen in Engelstalige opleidingen. 

"Wij zijn al een hele sterke universiteit en we werken goed samen met de regio", zegt Vanheusden. "Maar het is nu aan ons om nog meer de wereld naar de regio te brengen en de regio te tonen aan de wereld."

(lees verder onder de foto)

foto: Radio 2

Academiejaar van de glimlach

Ben Lambrechts, algemeen directeur van hogeschool PXL, merkt dat de studenten veel zin hebben om opnieuw te starten met hun studies, na de vreemde coronatijden. "We hebben elkaar ongelofelijk gemist", zegt Lambrechts. "Het is dan ook het academiejaar van de glimlach waarin we elkaar opnieuw ontmoeten en waarin de studenten ongelofelijk veel zin hebben om de studies aan te vatten." 

Voor Lambrechts liggen er nog veel kansen in de samenwerking met Syntra. "Wij vormen samen een gemeenschap van meer dan 20.000 studenten en cursisten, en dat kunnen we samen nog beter aanpakken." Studenten die bij Syntra een dagopleiding volgen, kunnen ritsen met vrijstellingen aan een graduaatsopleiding aan de hogeschool, en ook omgekeerd. "Zo kunnen we mensen blijven opvangen en nieuwe kansen blijven aanbieden."

foto: Radio 2

Meest gelezen