Vakbondsactie is eerste test voor minimale dienstverlening bij De Lijn: check hier wanneer jouw bus of tram rijdt

Door een nationale actiedag van de socialistische vakbond  zullen er vandaag minder bussen en trams rijden van De Lijn en ook van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB. De Lijn werkte voor het eerst een alternatieve dienstregeling uit om een minimale dienstverlening te voorzien. Op deze website kunnen reizigers vanaf 24 uur op voorhand checken wanneer er een bus of tram zal rijden.

De socialistische vakbond organiseert vandaag een nationale betoging tegen de loonnormwet. Er zullen ook chauffeurs en ander personeel van De Lijn meestappen in de manifestatie. De vervoersmaatschappij laat daarom weten dat er minder bussen en trams zullen rijden in Vlaanderen.

Maar er is ook goed nieuws voor de reizigers. Sinds de invoering van een Vlaams decreet over de continuïteit van de dienstverlening moet De Lijn namelijk zorgen voor een alternatieve dienstverlening - lees minimale dienstverlening -  bij vakbondsacties. 

Online checken wanneer bus of tram rijdt

De Lijn heeft daarom de chauffeurs gevraagd of ze al dan niet deelnemen aan de betoging. Aan de hand daarvan is een alternatieve dienstregeling uitgewerkt die je terugvindt op delijn.be/alternatievedienstverlening.  

"Over heel Vlaanderen wordt zo'n 60 procent van de ritten gereden", zegt Karen Van Der Sype van De Lijn. "In sommige regio's ligt dat percentage lager, zoals bij de trams in Antwerpen,  de bussen in Brugge, Leuven, Oostende en Gent. In andere regio's halen we meer dan 70 procent: in de Westhoek, de Vlaamse Ardennen, de Kempen en Aalst."

24 uur op voorhand

De bedoeling van het decreet van de Vlaamse overheid ligt in lijn met de minimale dienstverlening van spoorwegmaatschappij NMBS. De vraag is wat dat voor de reiziger zal betekenen. 

"We merken toch ook dat de chauffeurs die hebben aangegeven dat ze zullen rijden, dat ze zich aan die afspraken houden en aanwezig zijn, zegt Van Der Sype."  

Overigens: voor wie in Brussel het openbaar vervoer nodig heeft, is het ook opletten. Ook personeelsleden van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB zullen namelijk deelnemen aan de actie en daarom waarschuwt de MIVB dat er de hele dag hinder zal zijn op de tram-, bus- en metrolijnen in de stad.

Bij de MIVB wordt maar op 1 van de 4 metrolijnen gereden, al wordt die wel verlengd tot Anderlecht. Ook de helft van de trams rijdt.

Meest gelezen