AFP or licensors

Voldoende griepvaccins om iedereen te vaccineren tegen griep dit jaar

Iedereen die het wil kan zich vanaf midden oktober laten vaccineren tegen griep. Er zijn dit jaar 3,78 miljoen griepvaccins beschikbaar. Dat is een kwart meer dan vorig jaar. Toen dreigde een tekort en werd er gefaseerd volgens leeftijd en risicogroep ingeënt. 

Vorig jaar is er geen griepepidemie geweest. De coronamaatregelen beperkten ook de verspreiding van het griepvirus. Zowat iedereen droeg toen nog een mondmasker, hield afstand en trachtte de hygiënevoorschriften, zoals het wassen van de handen, zo goed mogelijk na te leven.  "Dat betekent niet dat we ook dit jaar gespaard blijven van een griepepidemie", zegt Ann Eeckhout van het  federaal geneesmiddelenagentschap (FAGG). 

"Het is zeker van cruciaal belang om personen die gezondheidsrisico’s lopen, maximaal te vaccineren tegen griep om overbelasting van het gezondheidszorgsysteem te voorkomen. Het blijft ook essentieel om personen die werken in de gezondheidszorg te vaccineren, niet enkel om indirect hun patiënten te beschermen maar ook om hun beschikbaarheid zoveel mogelijk te garanderen" zo legt Ann Eeckhout uit.

Verkrijgbaar bij apotheek, inenting bij arts

De 3,78 miljoen beschikbare griepvaccins in ons land zijn voldoende om de door de Hoge Gezondheidsraad vastgestelde doelgroepen te vaccineren. De vaccinatiecampagne begint vanaf 15 oktober, op advies van de Hoge Gezondheidsraad. Wie zich wil laten vaccineren, kan contact opnemen met de huisarts. De vaccins zijn vrij verkrijgbaar bij de apotheker, maar moeten wel toegediend worden onder toezicht van een arts.

Meest gelezen