Woekerend onkruid en metershoge struiken: Genk zet samenwerking met slordige aannemer stop

Na een heleboel klachten van buurtbewoners en waarschuwingen en boetes zet Genk de samenwerking met de Nederlandse aannemer Henssen stop. Onkruid, woekerende beplanting en metershoge struikgewassen zouden onder meer een nefaste invloed hebben op de verkeersveiligheid. “Ik zie jonge fietsers niet eens aankomen en struikel om de haverklap over het voetpad”, klaagt een bejaarde man. 

Gemeenteraadslid Gaby Colenbunders (PVDA) bundelde een heleboel klachten van ontevreden buurtbewoners in de wijk Waterschei op de jongste gemeenteraad. “Ik snap de trend om gras te laten groeien”, begon hij zijn betoog. “Maar het niet gewenste onkruid staat op verschillende plaatsen metershoog. Over de Nederlandse firma die ons groen komt onderhouden stromen de klachten binnen. Van halfgemaaide perken tot beschadigde borduren. De mensen in deze wijk hebben recht op verzorgd groen.”

(Lees verder onder de foto.) 

Ceintuurlaan

Op de Ceintuurlaan, de plek waar het onkuid het wildst woekert, zijn de mensen niet te spreken. “Mijn oude moeder kan haar oprit niet eens voorzichtig uitrijden door het beperkte zicht”, getuigt een veertiger. “Het lijkt hier wel een jungle. Struiken en gewassen hebben hier vrij spel. Als we klagen bij de stad krijgen we het antwoord dat het wel goedkomt. Dat we geduld moeten hebben. Maar intussen blijft de situatie wel precair.”

“Ik zie jonge fietsers niet eens aankomen”, klaagt een bejaarde man. “Door het hoge struikgewas is de verkeerssituatie levensgevaarlijk. Ik struikel om de haverklap over mos of losse takken op het voetpad. Het is bovendien geen gezicht. De wijk ziet er erg onderkomen uit. Er zijn zelfs mensen die klagen over een gebrek aan daglicht, door al de bomen en planten in hun voortuin.”

Maaiwerken in eigen beheer

Burgemeester Wim Dries (CD&V) maakte op de gemeenteraad kenbaar dat er reeds is beslist om deze maaiwerken meer en meer in eigen beheer over te nemen. “We hebben de betrokken firma Henssen al meerdere keren in gebreke gesteld en boetes opgelegd voor het niet correct uitvoeren van de opdracht. We zullen de samenwerking dan ook stopzetten, het contract loopt nog tot en met 2022. De opdracht omvat negen percelen voor het maaien van gazons in o.a. Sledderlo, Kolderbos, Waterschei, Winterslag en Zwartberg. We zullen het werk gefaseerd overnemen, te starten met tuinwijk Waterschei. De nodige middelen hiervoor zijn in de begrotingswijziging opgenomen.”

Meest gelezen