www.hettyhelsmoortel.be

Wetenschapper Hetty Helsmoortel binnenkort op de planken met jaaroverzicht "Missie 2021"

Op 25 november gaat in De Grote Post in Oostende "Missie 2021", de theatervoorstelling van moleculair bioloog Hetty Helsmoortel, in première. Het wordt een visueel en grappig jaaroverzicht van allerlei wetenschappelijke ontdekkingen en gebeurtenissen. "Ik ben zeer blij dat ik mijn 2 passies, wetenschap en theater, kan combineren", vertelt Helsmoortel. 

Moleculair bioloog Hetty Helsmoortel uit Oostende is één van de ruim 22.000 kandidaten om astronaut te worden bij de Europese Ruimtevaartorganisatie. Maar binnenkort start ze met een theatertour over wetenschap. "Ik was altijd al gepassioneerd door theater en nu ben ik zeer blij dat ik mijn 2 passies, wetenschap en theater, kan combineren", geeft Helsmoortel toe aan Herbert Verhaeghe bij Radio 2 West-Vlaanderen: 

"Voor mij is het heel belangrijk dat mensen, die bijvoorbeeld vroeger een hekel hadden aan biologie of fysica tijdens mijn show verwonderd geraken door de wetenschap. Ik hoop dat ze mijn passie voor wetenschap ook voelen en dat ze er misschien met een andere blik naar gaan kijken. Want wetenschap is zo belangrijk , het zit in alles rondom ons. Dus ik vind het belangrijk dat mensen daar op een duidelijke manier over kunnen leren". 

Jaaroverzicht van de wetenschap

De theatertour "Missie 2021" wordt een jaaroverzicht, waarin Helsmoortel terugkijkt op wat er in 2021 allemaal gebeurd is in de wetenschap. "Het is moeilijk om af te bakenen wat ik allemaal kan brengen in die ene voorstelling en wat niet. Ik heb nog een heel lange lijst van thema's. Want er is wel veel gebeurd dit jaar. In de ruimtevaart hebben we een ongelooflijk jaar achter de rug. Er is ook nog eens een nieuw klimaatrapport uitgekomen. En we hebben één van de meest waanzinnige vaccinatiecampagnes ooit gezien", vertelt Helsmoortel.  

Het wordt geen show vol zware wetenschappelijke feiten. "Het zal zeer speels zijn, want ik ga ook het wetenschappelijk beeld van het jaar kiezen of ook de gadget van het jaar én de beste wetenschappelijke fait divers. Ik ga nu niet lopen zingen, want ik kan geen zuivere noot uit mijn keel krijgen. Maar het wordt een mooi visueel, spectaculair geheel. De toeschouwer zal er binnenstappen en door elkaar geschud naar buiten komen", lacht Helsmoortel." 

Droom, die werkelijkheid wordt

Voor de moleculaire biologe wordt het een droom, die werkelijkheid wordt. "Ik stond als klein meisje heel graag op het schooltoneel en ik heb jaren amateurtoneel gespeeld in Oostende. Tussen mijn master en doctoraat heb ik 2 jaar toneelschool gevolgd in Brussel. Het is mega spannend voor mij. Ik ben heel blij dat er veel interesse is, want de ticketverkoop verloopt goed. Het is natuurlijk fantastisch om de kans te krijgen om in 40 zalen over heel Vlaanderen op te treden", besluit wetenschapper Helsmoortel. 

In oktober staan er enkele try-outs gepland, onder andere in Aardooie. Maar de première is weggelegd voor Oostende, de geboortestad van Hetty. Daar brengt ze "Missie 2021" voor het eerst officieel in De Grote Post op 25 november. Meer informatie over de theatertour vind je op de site van Hetty Helsmoortel

Meest gelezen