Eerste hulp bij het WK wielrennen: Waar kan je de koers het best volgen? Of hoe kun je het helemaal mijden?

Het WK wielrennen verovert ons land (of toch een deeltje ervan). Op het parcours tussen Antwerpen, Mechelen en Leuven kan je niet onder de WK-gekte heen. Hoe kun je als koersfanaat dat WK het beste volgen? Of ben je geen koersliefhebber, maar wil je vooral mogelijke hinder vermijden dit weekend? Dit artikel kan in beide gevallen helpen.

Ik ben wielergek: waar kan ik de koers het beste volgen?

Veruit de gemakkelijkste manier om geen seconde van het WK wielrennen te missen, is het volgen vanuit je luie zetel via onze collega’s van Sporza. Vanaf 9.45 uur op Eén en met livestream en tekstupdates in de app van Sporza en op Sporza.be. Tussen 11 uur en 13.35 uur wijkt het WK uit naar Canvas.

Er is een gratis fanzone op de Groenplaats in Antwerpen die elke dag open is van 9 uur ’s morgens tot 18 uur. Daar is er animatie, de startpresentatie van de renners en kun je de wedstrijd op groot scherm volgen.

De Grote Markt van Antwerpen en de ruime omgeving worden afgesloten voor het verkeer. Wie naar Antwerpen wil komen, wordt dus aangeraden om de auto op afstand te parkeren en beter nog om met de trein, de fiets of te voet te komen. Er is een grote fietsparking op het Steenplein.

In de rand rond Antwerpen zullen ook heel wat park-and-bikeparkings voorzien worden:

  • Vermeylenlaan & Esmoreitlaan, Linkeroever
  • Legrellelaan & Beukenlaan, Antwerpen
  •  P+R Metropolis, Luchtbal

Deze parkings zijn goed bereikbaar met de auto en bevinden zich op fietsafstand van het parcours. De fietsroute naar het parcours zal aangeduid zijn met pijlen.

Een overzicht van de bereikbaarheid van Antwerpen centrum:

De NMBS voorziet extra aanbod van en naar Antwerpen. Wielerfans die vanuit Brugge of Oostende naar Antwerpen willen reizen, moeten wel rekening houden met geplande werken aan het spoor tussen Brugge en Gent. Wie vanuit Oostende of Brugge naar Antwerpen wil sporen, dient dus een andere trein naar Gent te nemen en daar over te stappen. De dienstregeling daarvoor vind je op de website van de NMBS.

Nog twijfels om in Antwerpen te geraken? Neem een kijkje op de website slimnaarantwerpen.be.

In Leuven zijn er meerdere gratis fanzones. Je kan van 7 uur ’s morgens tot 20 uur meevolgen in de fanzone op het Ladeuzeplein. Je kunt er de wedstrijd op groot scherm volgen. Het Ladeuzeplein is ook de plaats waar de wereldkampioen wordt gehuldigd.

Het Middenbermpark in Leuven is de fanzone aan de aankomst. Die zone is open telkens van 8 uur ’s morgens tot 18.30 uur. Je kunt er naast de finish natuurlijk ook de wedstrijd zelf meevolgen op groot scherm.

Wie naar Leuven wil komen, wordt aangeraden de auto op afstand te parkeren en met de trein, de fiets of te voet te komen. Er zijn grote fietsparkings aan het station en aan de Tervuursesteenweg.

In de rand rond Leuven zullen ook heel wat park-and-bikeparkings voorzien worden:

  • Delhaize Diestsesteenweg, Kessel-Lo
  • Parkeerzone Blokkenstraat, Bertem
  • Delhaize Pleinstraat, Holsbeek

Deze parkings zijn goed bereikbaar met de auto en bevinden zich op fietsafstand van het parcours. De fietsroute naar het parcours zal aangeduid zijn met pijlen.

Een overzicht van de bereikbaarheid van Leuven:

De NMBS voorziet extra aanbod van en naar Leuven. ’s Zondags worden zelfs 29 extra treinen ingelegd van en naar Leuven. De dienstregeling daarvoor vind je op de website van de NMBS.

Nog twijfels om in Leuven te geraken? Neem een kijkje op de website van de stad.

In Huldenberg zijn twee gratis fanzones: een op het steilste stuk van de Smeysberg en een helemaal bovenaan. Je kunt er passages van de Flandrienlus meemaken en de wedstrijd op groot scherm volgen. De fanzones zijn open van 9 tot 18.30 uur.

Twee uur voor de eerste passage van de renners wordt het parcours afgesloten tot één uur na de laatste passage. Wie wil komen kijken, komt het beste met de fiets. Er is een fietsenstalling voorzien boven op de Smeysberg.

Meer uitleg over de WK-plannen in Huldenberg op deze site.

Het fandorp in Keerbergen ligt aan het Gemeenteplein. Er wordt opgeroepen om vooral met de fiets te komen. Er zijn fietsenstallingen voorzien aan de oude toren, achter het gemeentehuis en aan de wandelweg tussen de Oudstrijderslaan en ’t Voorbroek.

Wie toch met de wagen wil komen, moet verder parkeren. Dat kan aan de Colruyt, Proxy Lauzan, Molenveld, in de Kempenlaan, aan het containerpark, aan het kerkhof in de Dijlestraat, in de Papestraat en de Kasteeldreef. In de Haachtsebaan komt een kiss & ride om mensen af te zetten of op te pikken.

Lijnbus 530 tussen Mechelen en Aarschot zal tijdens het weekend niet rijden. Lijnbus 270 tussen Keerbergen en Brussel via Haacht rijdt via de Haachtsebaan naar de Lindenstraat waar ze ter hoogte van de Delhaize een tijdelijke halte bedient. Via de Lindenstraat en de Haachtsebaan rijdt de bus terug richting Brussel. Alle haltes die niet gelegen zijn op de Haachtsebaan worden niet bediend. Meer informatie daarover op de site van De Lijn.

Meer details over de WK-gekte in Keerbergen, op deze website.

Op het Kerkplein van Duisburg (Tervuren) is een fanzone voorzien. Je geraakt er het beste met de fiets. Er worden twee fietsparkings voorzien: een achter Pachthof Stroykens op het grasveld van bakkerij Delrue en een op de koer van de gemeentezaal van Duisburg.

Er worden zondag verschillende parkings voorzien: parking van de Carrefour in de Leuvensesteenweg, ondergrondse parking van de Markt van Tervuren, parking in de Kastanjedreef/Keizerinnedreef en de parking van de Lidl in de Leuvensesteenweg. Van aan die parkings kan op zondag een pendelbus naar het Kerkplein van Duisburg genomen worden.

De bussen van De Lijn rijden niet op de uren dat het parcours is afgesloten. Je kunt ook met de MIVB reizen naar Tervuren door de metro te nemen tot Montgomery en daar tram 44 richting Tervuren te nemen. Hou voor De Lijn en de MIVB wel rekening met een staking vandaag. Meer uitleg op de sites van De Lijn en de MIVB.

Meer lokale informatie over de doortocht van het WK in Duisburg en de precieze haltes van die pendelbus, op deze site.

In Overijse komen 5 WK-dorpen: J. Lipsiusplein, Bekestraat, Taymanstraat, Moskesstraat en Kamp Kwadraat (zie de locaties op de kaart). Daar is telkens animatie voorzien en kun je het WK meevolgen op groot scherm. Ook hier wordt aangeraden om vooral de fiets te nemen naar de fandorpen.

Dit is het parcours in Overijse: 

Alle informatie over de WK-doortocht in Overijse en geplande evenementen via deze website.

Het is natuurlijk ook mogelijk om nog op andere plaatsen langs het parcours de wedstrijd mee te volgen. Het is onbegonnen werk om elk evenement in de marge van het WK te omschrijven.

Dit is het volledige parcours:

Ik ben wielermoe: hoe kan ik de hinder vermijden?

Wie het WK niet wil volgen, maar wel in de omgeving moet zijn, neemt het best extra voorzorgen. Autoverkeer zal in Antwerpen centrum en in Leuven hoe dan ook moeilijk zijn. Ook het parcours elders zal helemaal afgesloten zijn voor het autoverkeer.

Dit is het parcours voor de ritten van Antwerpen naar Leuven:

Moet je langs een van die locaties of in de buurt van het parcours zijn? Probeer de tijden van de wedstrijd wat te vermijden of gebruik apps zoals Google Maps of Waze voor actuele verkeerinformatie. Verschillende wegen zullen afgesloten zijn.

Langs het parcours en sommige omliggende straten geldt ook een parkeerverbod. Gedetailleerde lokale informatie daarover vind je op de websites van de desbetreffende gemeenten.

Hou er ook rekening mee dat ook het openbaar vervoer van De Lijn grote hinder zal ondervinden door het WK. Buslijnen kunnen afgelast zijn en haltes die langs het parcours liggen kunnen niet bediend worden. Check daarvoor op voorhand goed de website van De Lijn.

Bovendien is er vandaag mogelijk ook hinder bij De Lijn en de MIVB door een staking. Informatie daarover op de website van De Lijn en de site van de MIVB.

Meestal is dat vanaf twee uur voor de passage van de renners tot één uur na de laatste passage. Op verschillende locaties passeren de renners meermaals. Weet dat je in veel gevallen wel met de auto de zone mag uitrijden, maar niet meer inrijden. Hou daar in je planning dus rekening mee.

Dit is de planning van de wedstrijd vandaag. Voor de mogelijke hinder reken je best ruim voor en na die tijden:

  • Zondag 26/09: Parcours van Antwerpen naar Leuven van 10.25 uur tot 17 uur.

Meest gelezen